Menu Close

Znamenitosti čačanskog kraja

Grad Čačak nalazi se na oko 140 km od Beograda, u središnjem delu centralne Srbije, i pripada Moravičkom okrugu. Jedan je od najvećih gradova Srbije. Odlikuju ga dobro očuvana arhitektura i brojne sportske i kulturne manifestacije koje se održavaju u različito doba godine. Nedaleko od grada se nalaze brojni zanimljivi prirodni ali i istorijsko-verski lokaliteti koje možete obići. Ukoliko dolazite iz Beograda, možete koristiti usluge rent a car Beograd jer je povezanost Čačka i okolnih mesta veoma slaba. Prevoz saobraća tek nekoliko puta u toku dana.

Brojni spomenici kao simbol Čačka

Čačak se može pohvaliti velikim brojem spomenika kulture kao što su Konak Jovana Obrenovića, spomenik Tanasku Rajiću, Spomenik vojvodi Stepi Stepanoviću, Spomenik učesnicima Hadži-Prodanove bune kao i Spomenik junacima Prvog svetskog rata koji je jedinstven u celom svetu jer je podignut u čast poginulim srpskim ali i neprijateljskim vojnicima. Na vrhu spomenika nalaze se obeležja četiri vere (pravoslavne, katoličke, islama i judaizma).   

Drštveni život i kulturne manifestacije

Za Čačak se može reći da je i grad sporta. U njemu se nalazi veliki broj sportskih klubova ali i terena na kojima se mogu organizovati brojne sportske aktivnosti. Takođe, tu je i Zapadna Morava koja privlači veliki broj posetilaca svojim sadržajima. Na obali reke se nalazi veliki broj kafića sa lepo uređenim baštama gde možete uživati sa porodicom i prijateljima. Na području grada i okoline se organizuju mnoge manifestacije iz oblasti kulture, među kojima su najpoznatije Disovo proleće (sredina maja), Memorijal Nadežde Petrović (svake jeseni), Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“ (kraj jula), Kajsijada (sredina jula).

Ovčarsko-Kablarska klisura

Ovčarsko-Kablarska klisura je daleko poznata po svojim prirodnim lepotama i spomeničkim vrednostima. Njeno osnovno obeležje čine masivi Ovčara i Kablara po čemu je i sama klisura dobila naziv. Odlikuju je strme stene i uklješteni meandri. Idealna je za one koji vole duge šetnje i planinarenje. Veoma često se organizuju pešačke ture do vrhova ovih planina koje krasi izuzetno čist vazduh, stoletne šume i bistre planinske rečice. Takođe, ovaj kraj je poznat i pod nazivom „Srpska Sveta gora“  jer se u njemu nalazi veliki broj manastira među kojima su manastiri: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Ilinje, Uspenje Presvete Bogorodice…

Banjski turizam

U trenutku kada nemamo puno opcija za putovanje van granica naše države, banjski turizam cveta. Ovaj kraj se može pohvaliti sa tri banje: Atomskom, Ovčar i Slatinskom. Svaka od njih raspolaže brojnim sadržajima i poseduje izvore termalnih voda koji se koriste kao pomoć pri lečenju različitih oboljenja.

Ar rent a car u Čačku

Ukoliko se nađete u Čačku ili nekom od sela u okolini, sigurno ćete biti zadvljeni ne samo prirodnim lepotama već i gostoljubivošću i gostoprimstvom domaćina. Brojna domaćinstva se bave poljoprivredom, voćarstvom, povrtarstvom i kod njih možete probati i kupiti prirodne neprskane proizvode. S obzirom na to da je loša autobuska veza između Čačka i okoline možete iznajmiti vozilo po veoma povoljnoj ceni. Takođe, s obzirom na to da je koronavirus i dalje zastupljen, ne treba da budete zabrinuti za svoje zdravlje jer se sva vozila dezinfijukuju i čiste. Ukoliko odlučite da iznajmite vozilo sa vozačem on će nositi zaštitnu masku i rukavice.