Menu Close

Čime se treba voditi prilikom kupovine novog traktora?

Srbija se nalazi na ukupno 8. 840. 000 hektara od čega  je 70% poljoprivredno zemljište, dok je 30% pokriveno šumama. Najrazvijenije grane poljoprivrede su stočarstvo i ratarstvo, a zatim slede voćarstvo, vinogradarstvo i ostale kulutre. Da bi se zemljište kvalitetno obrađivalo i davalo veće prinose, potrebno je ulagati u poljoprivrednu mehanizaciju. Istraživanja pokazuju da je u periodu od 2012. do 2018. godine uočen porast broja traktora za 10% ali i da je 83% traktora starije od 20 godina.

Šta treba imati na umu prilikom kupovine traktora?

Traktori su osnovne pogonske jedinice u poljoprivredi. Razlikuju se po nizu karakteristika ali se uglavnom razvrstavaju prema broju osovina i snazi motora ugrađenog u traktor.

Kada kupujete traktor prva stvar koju bi trebalo da imate na umu jeste veličina zemljišta i njegov nagib. Takođe, veoma je bitno odrediti namenu za koju Vam je neophodan. Iako se traktori odlikuju univerzalnošću, njihova osnovna namena određuje tehnološke i agrotehničke zahteve koje on treba da ispuni. Ukoliko se na primer traktor koristi za setvu i međurednu kultivaciju trebalo bi da ima uske gume i mogućnost podešavanja točkova, dok, ukoliko kupujete traktor za rad u voćnjaku ili vinogradu, trebalo bi da vodite računa o tome da težište bude nisko i  razmak između točkova bude uzak kako bi se izbeglo moguće prevrtanje. Veoma je važno obratiti pažnju na tehničke karakteristike, težinu traktora, snagu motora, nosivost hidrauličnih podiznih mehanizama, hidraulični sistem, transmisija i dr. Takođe, pri konačnoj odluci za izbor traktora treba da se vodi računa o efektivnosti. Treba odabrati traktor koji će uz niže troškove eksploatacije omoguućiti veći prinos.

Novi traktor u pola cene?

S obzirom na to da je prosečna starost većine traktora velika, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i evropski fondovi za pristupnu pomoć nude određene subvencije.  Tako su poljoprivrednici imali priliku da kupe nov traktor u pola cene ukoliko podnesu papire do 29. maja 2020. godine. Međutim, dosta njih nije moglo da ispuni propisane opšte i posebne uslove koji su bili veoma striktni i koji su stvorili određene nedoumice.

Polovni traktori

Ukoliko niste ispunili uslove za kupovinu novog traktora a potreban vam je, povoljna opcija je i kupovina polovnih traktora. Kada je reč o polovnim traktorima jedan od najzastupljenijih modela jeste Zetor koji se po ponudi nalazi odmah iza IMT-a. Važno je napomenuti i da se rezervni delovi za Zetor mogu veoma lako nabaviti kod nas na tržištu.

Krokus  – preduzeće sa dugom tradicijom

Bilo da imate nov ili stari traktor on zahteva održavanje i povremenu zamenu određenih delova. Firma Krokus uspešno posluje od 1992. godine i specijalizovana je za prodaju rezervnih delova za traktore i ostalu poljoprivrednu mehanizaciju. Takođe, vrše servis  i ugradnju delova za poljoprivrednu mehanizaciju.  Na svom lageru uvek imaju preko 1000 odmah dostupnih artikala a vrše kako maloprodaju tako i veleprodaju. Sve potrebne informacije o rezervnim delovima za Ursus ali i drugih proizvoda možete pronaći na njihovoj internet stranici http://www.krokus.rs/  ili preko navedenih kontakata na internet adresi.