Menu Close

Uređenje kuhinje

Koliko puta vam se desilo da ste prilikom prelistavanja nekog magazina o uređenju doma i njegovih prostorija pomislili kako nikada nećete imati tako lepu, modernu i ujedno funkcionalnu kuhinju? Većina nas ideje za organizovanje prostora, kupovinu ili izradu novog nameštaja dobija baš iz takvih časopisa. Opet, često se dešava da se te, fenomenalne ideje ne sprovedu u delo. Razlog za to je obično nedostatak vremena, budžeta ili želje da se promeni nameštaj i raspored na koji smo navikli.

Postoje mnogobrojni načini kako biste mogli da osvežite izgled vaše kuhinje, na vama je samo da odlučite koji izbor je pravi za vas i kako da ga primenite u realnom prostoru.

Rasveta

Ono o čemu mnogi slabo ili uopšte ne razmišljaju jeste rasveta u kuhinji. Najbolje bi bilo da postoji glavna rasveta, ona koja će se nalaziti na plafonu u centralnom delu, i sporedna rasveta, na primer iznad polica koje najviše koristite ili iznad radne površine gde najčešće seckate namirnice i razvlačite testo.

Šporet je jedan od kuhinjskih elemenata koji zahteva dobro osvetljenje kako biste videli ono što kuvate, pržite ili barite na ringlama. Samostalni klasični aspiratori imaju funkciju prečišćavanja vazduha u kuhinji, ali i svoje sopstveno osvetljenje. Ovaj aspirator je najzastupljeniji model u domovima i zbog ove dve funkcije se montira iznad šporeta. Samostalni klasični aspiratori obično imaju sistem filtracije koji će očistiti i recirkulirati vazduh u kuhinji. Međutim, pored sistema filtracije, najzastupljeniji su aspiratori sa odvodnim sistemom. Ovi aspiratori odvode mirise kuvanja, barenja, prženja ili bilo čeka drugog, kroz odvodnu cev. Svaki aspirator ima svoje osvetljenje, barem dve brzine rada, aluminijumske ili ugljene filtere, garanciju od 2 do 5 godina, a neki čak imaju i daljinski upravljač.

Odabir nameštaja i organizacija

Sve odluke vezane za izgled i raspored u kuhinji vezani su za njenu veličinu. Na primer, ukoliko je kuhinja manjih dimenzija, ne preporučuje se upotreba jarkih boja, prenatrpavanje posuđa i suvišnih dekoracija. Kada je u pitanju manji prostor, sve je stvar pametne organizacije prostora i kupovina samo neophodnog kuhinjskog nameštaja i posuđa. U tim slučajevima, kuhinjski elementi se uglavnom postavljaju uz sam zid kuhinje u obliku latiničnog slova L ili U (opet zavisi od oblika prostora). Na taj način vam ostaje mnogo više prostora za kretanje i kuvanje. Takođe bi bilo poželjno da belu tehniku rasporedite onako kako bi vam bilo najlogičnije za korišćenje.

Boja zidova u kuhinji je uglavnom svetla ili neutralna. Bela, bež, boje peska i pastelne boje su najzastupljenije. Zidove kuhinje uvek možete popuniti visećom kuhinjom i policama u kojima ćete pametno organizovati začine, šolje, čaše, tanjiriće, teglice, salvete i sl. I, naravno, ukoliko vam je kuhinja malo prostranija i imate još slobodnog prostora na zidovma, uvek možete da ugradite dekorativni-zidni aspirator. Ovi aspiratori zastupljeni su u mogobrojnim domovila, ali i restoranima. Njihov doprinos estetici kuhinje je vanvremenski, a svoju funkciju obavljaju besprekorno.

Kuhinja je prostor koji krosite svi članovi porodice i zbog toga je bitno da bude organizovana na takav način da je svima po ukusu. Kuhinja je mesto gde se prave ukusni obroci i svakodnevne kafe. Uredite kuhinju po vašoj meri i uživajte u njenom vizualnom i funkcionalnom doprinosu.