Menu Close

Zašto je poljoprivreda važna?

Jedna od najstarijih i najvažnijih grana delatnosti kojom se čovek bavi vekovima jeste poljoprivreda.  Zato je njen udeo u celokupnoj ekonomiji jedne države pozamašan. I baš na konto toga Teodor Šulc, inače dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomije ističe da faktor koji najviše ukazuje na siromaštvo jedne zemlje jeste nepoznavanje ekonomije poljoprivrede. Dokaz za to  možemo pronaći u činjenici da bavljenje poljoprivredom pruža na stotine hiljada radnjih mesta, što se, potom, naravno, manifestuje u nacionalnom dohotku.  Poljoprivreda nije samo privredna grana koja podrazumeva proizovdnju hrane za ljude i životinje, to je ujedno i delatnost seoskih gazdinstava onih koji se time bave. I to nije samo obrada zemlje. Tu je i gajenje poljoprivrednih kultura. U prvom redu tu mislimo na pšenicu, kukuruz, pasulj, ali i voćne i povrtarske proizvode. Poljoprivreda je i gajenje životinja od kojih kasnije dobijamo proizvode poput jaja, sira, mleka.

Broj poljoprivrednih domaćinstava opada

Međutim, industrijalizacija baca poljoprivredu u senku, s tim što to treba uzeti sa zadrškom, jer zavisi od države do države ali i prirodnih uslova. Srbija je država za umernom kontinentalnom klimom te ima adekvatne i povoljne uslove za bavljenje poljoprivrednim delatnostima. Što u praksi donekle i jeste tačno, mada se broj poljoprivrednih gazdinstava u poslednjih nekoliko godina poprilično redukovao usled loše ekonomske situacije, jer poljoprivrednici moraju da vode računa da ne postave neke nerealne cene, a da opet ne budu na gubitku, jer posao treba održavati. Statistika pokazuje da je u Srbiji broj poljoprivrednih gazdinstava smanjen oko 10 odsto u poređenjeu sa 2012. godinom. Izveštaju pokazuju da je tada bilo oko 600 000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Najviše ih ima u Zapadnoj Srbiji, mada ima ih na prostoru Vojvodine.

Poljoprivreda je važna za celokupno društvo

Iako su srpska sela izgubila onaj prvobitni oblik, prilagođavajući se novim okolnostima, a ljudi su ih prilagođavali svojim potrebama. S obzirom na to sela jesu prirodna staništa mnogobrojnih biljaka i životinja, za njegov značaj važan je upravo taj biodiverzitet. Te je uloga poljoprivrednika za celokupno društvo značajna jer upravo zahvaljujući njima stvara se hrana drugim ljudima.

Traktori – srce poljoprivrednih delatnosti

Nije dovoljno da imate zemljište, pošto je to samo osnova, a sve ostalo je konstantno ulaganje. Tako je poljoprivrednim radnicima potrebno đubrivo, traktori, kombajni, pomenimo samo neke osnovne stvari. Traktor je, recimo, mašina  koja je alfa i omega u poslu i koja završava dobar deo zadataka. Među najzastupljenijim modelima su Ursus i Zoster. U pitanju su savremeni modeli, dolaze nam uglavnom iz inostranstva, ali njihove rezervne delove možete pronaći čaki kod nas. Zašto vam ovo pominjemo? Zato što je remont poljoprivrednih mašina od izuzetnog značaja.  Te se servisi mašina moraju obaviti pre nove sezone u suprotnom možete imati više štete nego koristi. Delovi za Ursus i delovi za Zoster mogu se pronaći u mnogim našim firmama koje su se specijalizavole za izradu ovih vrsta mašina u domenu poljoprivredne mehanizacije.