Menu Close

Staklena vrata

Može se reći da je staklo materijal koji je u poslednje vreme doživeo preporod. Sve češće ga srećemo u arhitekturi i građevini. U prošlosti su se staklena vrata mogla videti samo u kupatilu, i to kao vrata tuš kabina. Danas, staklo  dobija mnogo širu primenu i unosi unikatnost i elegannciju u prostoriju. Staklena vrata se ne koriste samo u stambenim prostorijama, već i u kancelarijama, sportskim i zdravstvenim ustanovama, prodavnicama, poslovnim centrima. Takva vrata su takođe veoma pogodna za kupatila, saune i tuš kabine.

Prednosti staklenih vrata

Do skoro su se u prostorijama mogla uglavnom videti drvena vrata, jer je drvo bilo jedno od najdostupnijih materijala. Međutim, to danas nije slučaj pa se vrata prave od najrazličitijih materijala, jedan od njih je i staklo. Kada se nekome ono spomene, prva pomisao je opasnost od pucanja. Iz tog razloga, treba istaći da su staklena vrata veoma sigurna. Staklo koje se koristi u izradi vrata je otporno na koroziju, ne otiče od vlage, može pretrpeti visoke temperature i ne puca. Osim toga, održavanje je prilično jednostavno. Potrebni su Vam krpa, obična voda i sredstvo za čišćenje stakla.

Ako razmišljate o ugradnji klasičnih vrata, trebalo bi da znate da ona ne samo da kradu kvadrate, već i sam prostor zatvaraju, te on postaje tamniji i pomalo mračan. Pored toga što čine da prostorija deluje vizuelno veća, staklena vrata čine prostoriju svetlijom i prozračnijom. Staklenim vratima možete da obezbedite dovoljno svetla u prostoriji, a ujedno i da pregradite prostor tako da mu date dubinu, a Vi steknete osećaj prostranosti. Bilo da je reč o spavaćoj sobi, dnevnoj ili pak kancelariji u poslovnom prostoru, ona će biti svetlija i ugodnija, naročito ukoliko u njoj provodite mnogo vremena. Takođe, staklena vrata pružaju odličnu zvučnu izolaciju.

Vrste staklenih vrata

Danas se najčešće sreću dve vrste staklenih vrata, to su klatna i klizna.  Klatna vrata su pogodna za zgrade sa velikim prometom poput hotela, kancelarija, trgovačkih centara i sl. Ona mogu biti jednosmerna i dvostrana.

Što se tiče kliznih vrata, ona postaju sve popularnija. Funkcionišu tako što klize po takozvanim šinama. Ona se lako kombinuju sa svim stilovima enterijera pa ne morate da brinete da li će se i kako uklopiti.

Upotreba staklenih vrata u nestandardnim uslovima

Zbog svoje izdržljivosti i lakog održavanja staklena vrata se često upotrebljavaju za prostorije sa nestandardnim uslovima rada kao što su saune, bazeni, turska kupatila itd. U prostorijama kao što su sauna i tursko kupatilo, neophodno je uzeti u obzir vrlo specifične uslove rada za vrata – efekte vrućeg vazduha i pare, visoku vlažnost, konstantne i značajne razlike u temperaturi. U takvim uslovima, drvena vrata zahtevaju da im se posveti dosta pažnje i brige za održavanje dok se staklena vrata prave od kaljenog stakla uz pažljivu obradu ivica što ih čini potpuno bezbednim i lakim za održavanje. 

Uloga vrata jeste da pregradi prostorije, odnosno da ogradi prostor. Ona ne bi trebalo da stvaraju prepreke i neugodnosti. Takođe, trebalo bi da odgovaraju dizajnu prostora u koji se ugrađuju. Dakle, njihovom izboru treba ozbiljno pristupiti jer celokupan izgled prostora zavisi od njihovog kvaliteta, dizajna i performansi.