Menu Close

Spremni docekajte zimu sa dobrim prozorima…

Kako se bliži još jedna hladna zima, morate se zapitati: „da li su moja vrata i prozori spremni?“ Prokišnjavanje, curenje i loša izolacija mogli bi prouzrokovati da sezona postane noćna mora, ali još uvek ima vremena za njihovu zamenu! Reći ćemo vam kako će nova vrata i prozori pripremiti vaš dom za zimu.

Prozori bi mogli biti glavni uzrok loše pripreme vašeg doma za zimu. Stariji prozori neće vas zaštititi od hladnih temperatura i prisiliće vaše sisteme grejanja da rade više. PVC prozori sprečavaju da se vaš dom oseća kao Arktik.

Ako u svom domu još uvek imate prozore sa jednim oknom, vreme je za nadogradnju. Jednoprozorski prozori nude malo ili nimalo izolacije protiv vetra ili hladnih temperatura.  Ovo dodaje sloj izolacije, sprečavajući da toplota izlazi iz vašeg doma.

Kada toplota izlazi, vaš sistem grejanja mora da radi više da postigne temperaturu koju ste postavili za svoj dom. Tako će dodatna izolacija dvostrukih i trostrukih prozora omogućiti vašem sistemu grejanja da radi sa manje napora štedeći novac. Tokom zime dodatna izolacija je najkorisnija.

Kada prozori imaju promaju, postoji glavni problem koji treba rešiti. Hladan vazduh ulazi u vaš dom dok toplota odlazi. Kao što smo gore pomenuli, ovo bi moglo uticati na vaš novčanik pokušavajući da vaš dom bude topao. Mnogi ljudi pokušavaju da zalepe problem folijom za prozore, ali jedini način da se ovi problemi zaista reše je zamena dotrajale stolarije za novu PVC stolariju.

Većina promaje je prouzrokovana time što prozor nije izjednačen sa okvirom ili pukotinama duž ivica. Kada dobijete novi prozor, on će se dobro uklopiti u okvir prozora i sprečiti ulazak promaje.

Kao što smo ranije pomenuli, dvostruki ili trostruki prozori  su najbolji izbor za izolaciju prozora. Glasni zvukovi neće moći da prođu lako, sprečavajući vas da čujete zavijanje vetra. Da li će vaši prozori uspeti da podnesu prvu oluju? Ako vam prozori cure tokom prvog snega, to može prouzrokovati oštećenje okvira, zidova i poda u blizini prozora.