Menu Close

Migrena i učestale glavobolje – kako ih ublažiti?

Uzročnici učestalih glavobolja mogu biti vrlo različiti. Variraju od onih jednostavnijih i, uslovno rečeno, bezopasnijih kao što su umor, stres, nedostatak sna, pa sve do onih ozbiljnijih koji uključuju i neka teža oboljenja.

Jedan od češćih pojavnih oblika učestalih glavobolja jeste i migrena koja predstavlja poremećaj centralnog nervnog sistema. Ove glavobolje su neretko i takvog intenziteta da otežavaju ili čak onemogućavaju normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Uglavnom ih karakteriše pojava bola u predelu jedne strane glave, mada je moguće i da se bol javi sa obe strane. Migrene su često praćene i drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, uznemirenost, pojačana osetljivost na svetlost ili zvukove, bol iza jednog oka ili uha, bol u slepoočnici. Uzroci migrenskih bolova nisu jasno definisani, ali se mogu dovesti u vezu sa genetskim predispozicijama, stresom, pa čak i meteorološkim uslovima, a tu su i okidači poput PMS-a, anksioznosti, hormonskih promena, menopauze. Kao što variraju uzroci, tako varira i trajanje migrenskih bolova, pa se oni mogu javljati u rasponu od nekoliko sati pa sve do nekoliko dana ili čak nedelja. Migrena se češće javlja kod žena, mada ni muškarci nisu sasvim pošteđeni ovog problema.

Nakon što smo konsultovali lekara i eliminisali neke ozbiljnije uzroke koji bi zahtevali adekvatno lečenje i odgovarajuću terapiju, možemo se pozabaviti onim faktorima na koje možemo uticati i sami.

Optimalna količina sna i izbegavanje stresnih situacija svakako su delotvorni, ali je činjenica i da ove faktore ne možemo uvek držati pod kontrolom.

Ono što svakako možemo da promenimo, a što je možda i najznačajnije, jesu navike u ishrani i dovoljan unos vitamina i minerala. Poželjno je izbegavanje nezdrave hrane koja nepovoljno utiče na ovakva stanja kao, i uopšte, na čitav organizam, ali i izbegavanje alkohola i cigareta. Ne treba preterivati ni sa lekovima koji samo trenutno ublažavaju bol.

Kada su ovakvi bolovi u pitanju, primetan je povoljan uticaj različitih vitamina i minerala, kao što su vitamini B2 i B6, magnezijum itd. Magnezijum, na primer, povećava otpornost organizma na stres, dok vitamin B6 doprinosi normalnom funkcionisanju imunološkog sistema, kao i regulaciji hormona. Sve ovo, ili bar većinu, možemo uneti u organizam adekvatnom ishranom, ali ne treba zaboraviti ni različite preparate i dodatke ishrani, koji su, srećom, u današnje vreme lako dostupni. Ovakvi dodaci su izvanredna pomoć i olakšica ako vas svakodnevne obaveze sprečavaju da se ozbiljnije posvetite optimalnom unosu potrebnih vitamina i minerala isključivo putem samostalnog pripremanja odgovarajućih obroka. Na tržištu postoji veliki broj dodataka ishrani koji vam mogu pomoći, a takav je i Bio-Kult Migrea koji je formulisan sa magnezijumom i vitaminom B6 koji zajedno doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema, kao i smanjenju umora.

Rizik od ovakvih glavobolja možemo umanjiti i pomoću različitih tehnika opuštanja kao što su masaže, istezanje vrata, tuširanje toplom vodom, meditacija, pa i nekim alternativnim metodama lečenja, poput akupunkture.