Menu Close

Revolucija monitora

Revolucija monitora

 Monitori su neizostavni deo našeg digitalnog sveta, pružajući nam vizuelno iskustvo i omogućavajući nam da istražujemo sve što digitalna era nudi. U poslednjim decenijama, monitori su doživeli revoluciju i neumitni napredak.

Еvo ključnnih promena koje su se dogodile kod monitora:

  1. Tehnologija ekrana: Došlo je do velikog napretka u tehnologiji ekrana,monitori su zamenjeni tankim LCD ekranima koji su pružili veću rezoluciju, bolju reprodukciju boja i manju potrošnju energije. Nakon toga su se pojavili LED ekrani, OLED ekrani i drugi napredni tipovi ekrana sa boljim kontrastom i reprodukcijom boja.
  2. Povećanje rezolucije: Rezolucija monitora se značajno povećala tokom godina. Dok su se nekada koristili monitori sa niskom rezolucijom danas su standardne rezolucije Full HD, 2K  i 4K . Ovi visokoresolutivni monitori pružaju oštriju sliku i veći broj piksela za detaljniji prikaz.
  3. Poboljšanje osvežavanja i vremena odziva: Brzina osvežavanja monitora se povećala kako bi se postigao glatkiji prikaz slika. Dok su nekada monitori imali osvežavanje od 60Hz, danas su dostupni monitori sa osvežavanjem od 144Hz, 240Hz pa čak i više. Osim toga, vreme odziva monitora (vreme koje je potrebno za promenu boje piksela) se smanjilo, što je posebno važno za gaming monitor i brze akcione sadržaje.
  4. Povezivost i dodatne funkcionalnosti: Novi monitori nude različite priključke i funkcionalnosti. Pored standardnih HDMI i DisplayPort priključaka, mogu biti prisutni USB priključci za povezivanje periferija, audio priključci, integrisani zvučnici ili čak ugrađene web kamere. Takođe, neki monitori omogućavaju mogućnost podešavanja visine, nagiba i rotacije ekrana radi bolje ergonomije.

Revolucija ekrana kod smart satova

 Monitori na smart satovima prikazuju obaveštenja o dolaznim porukama, pozivima, kalendaru i drugim relevantnim informacijama direktno na ekranu. Korisnici mogu brzo i diskretno pregledati ove informacije bez vadjenja telefona iz džepa. Smart sat prati našu fizičku aktivnost, merenjem koraka, broja kalorija, otkucaja srca i drugih parametara i to nam prikazuje na ekranu.

Monitori na smart satovima mogu prikazivati navigacione upute i mapu na malom ekranu, čime olakšavaju putovanje i smanjuju potrebu za nošenjem telefona ili drugih navigacionih uređaja. Pametni satovi sa monitorima omogućavaju instaliranje aplikacija koje pružaju dodatne funkcionalnosti, kao što su upravljanje muzikom, praćenje vremenske prognoze, upravljanje kućnim uređajima i još mnogo toga.

Monitori na pametnim satovima omogućavaju korisnicima da odgovaraju na poruke, upućuju pozive ili čak koriste glasovne asistente direktno sa svog ručnog sata, čime se olakšava komunikacija na brz i praktičan način.

Mane današnjih monitora

 Kod nekih monitora može se primetiti da se boje i kontrast menja kada se gleda iz različitih uglova. Ovo može biti problematično ako više osoba gleda monitor ili ako želite da imate optimalno iskustvo gledanja sa svih strana. Veći monitori sa visokom rezolucijom mogu zahtevati više energije za rad. Ovo može povećati potrošnju energije i imati uticaj na račune za struju. Uprkos napretku u energetskoj efikasnosti monitora, ovo je i dalje aspekt koji treba uzeti u obzir. Napredne tehnološke karakteristike i visoka kvaliteta prikaza često idu uz veću cenu monitora. Kvalitetan monitor sa svim željenim specifikacijama može biti prilično skup, posebno ako tražite vrhunski gejming monitor ili monitor sa najnovijim tehnologijama.

Budućnost monitora donosi nam još bolju sliku, veću funkcionalnost i neverovatne mogućnosti koje će oblikovati našu digitalnu interakciju u godinama koje dolaze.