Menu Close

Priprema mašina za radove u polju

Traktori su neophodni za mnoge poljoprivredne i građevinske poslove. Bez obzira na to da li radite na velikom poljoprivrednom imanju ili gradite novu kuću, važno je da vaš traktor radi bez problema. Kako se primiče sezona radova u poljima, neophodno je pripremiti i traktor kako bi bio spreman za predstojeće radove. Neophodno je pre svega proveriti sve njegove delove koji mogu napraviti neočekivan problem i odložiti vas u radovima.

Prolećna priprema traktora

 Prolećna priprema traktora za rad u polju je ključni korak koji će vam pomoći da vaš traktor radi efikasno i pouzdano tokom cele predstojeće sezone. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste osigurali da je vaš traktor spreman za rad u polju: 

  1. Očistite traktor: Pre nego što počnete sa prolećnom pripremom, očistite traktor spolja i iznutra kako biste uklonili svu prljavštinu, prašinu i ostatke useva koji se mogu nakupiti tokom sezone.
  2. Promenite ulje i filtere: Redovna promena ulja i filtera važna je za održavanje zdravlja motora vašeg traktora. Ovo je dobar trenutak da promenite ulje i filtere pre početka nove sezone.
  3. Proverite rashladni sistem: Proverite da li je rashladni sistem u dobrom stanju. Proverite da li ima curenja, da li je antifriz u dobrom stanju. Očistite rešetku hladnjaka i proverite rad termostata.
  4. Proverite akumulator: Proverite akumulator i očistite ga od svih naslaga prljavštine i korozije. Ako akumulator nije u dobrom stanju, možda ćete želeti da ga zamenite kako vam ne bih pravio probleme u radu.
  5. Proverite gume: Proverite da li su gume u dobrom stanju, a ako nisu, razmislite o zameni. Proverite pritisak u gumama i doduvajte ih po potrebi.
  6. Proverite kočnice i kvačila: Proverite da li su kočnice i kvačila u dobrom stanju. Ako primetite bilo kakve probleme, možda ćete želeti da ih popravite pre nego što krenete u polje.
  7. Proverite hidrauliku: Proverite hidraulični sistem, kao što su hidraulični fluid i filteri, kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju.
  8. Proverite sve ostale vitalne delove: Proverite sve ostale vitalne delove traktora, poput svetala, brave volana, creva, kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju i spremni za upotrebu.

Traktorski delovi

  Kao vlasnik traktora, važno je da imate pristup visokokvalitetnim traktorskim rezervnim delovima kako biste osigurali da vaš traktor uvek bude u vrhunskom stanju. Kada tražite traktorske rezervne delove, važno je da odaberete delove koji su kompatibilni s vašim traktorom. Neki delovi za traktor se mogu koristiti na različitim modelima traktora, dok drugi zahtevaju specifične delove koji su dizajnirani samo za vaš traktor. Ako niste sigurni koji delovi su vam potrebni, najbolje je da se obratite stručnjaku za traktore ili prodavcu traktorskih delova.

Kada kupujete delove za traktor, uvek biste trebali potražiti kvalitetne delove od pouzdanog prodavača. Traktorski  rezervni delovi koji imaju kvalitet su ključni za održavanje vašeg traktora u dobrom stanju, a takođe mogu pomoći u sprečavanju kvara na traktoru. Neki od najčešćih traktorskih delova uključuju filtre za ulje i vazduh, remene, creva, kočione obloge i svećice.

Ako imate stariji traktor, možda ćete morati potražiti zamenske delove za starije modele. Ovi dijelovi se obično ne proizvode više, pa ih možete potražiti kod specijalnih prodavaca rezervnih delova za traktore. Pri kupovini ovih delova, proverite da li su kompatibilni s vašim traktorom i uverite se da su u dobrom stanju.

Možemo zaključiti da je važno redovno održavati traktor i menjate delove koji su dotrajali ili pokvareni. Uvek je bolje unapred obaviti neophodne pripreme kako biste izbegli probleme tokom sezone i osigurali maksimalnu produktivnost i efikasnost vašeg traktora.