Menu Close

Održavanje staklenih površina

Staklo je jedan od najprimenjenijih građevinskih materijala u novije vreme. Bez obzira da li se radi o objektima poslovne ili stambene upotrebe, i u jendima i u drugima odnosi slavno prvo mesto zbog svojih karakteristika: jeftinije je, lakše se ugrađuje za razliku od betonskih konstukcija. Praktičnije je – kada umesto zidova imate staklo u stanu ili kancelariji, vrlo lako možete promeniti raspored prostorija i prilagotiti ga tako da postignete maksimalne rezultate i u poslovnom smislu, ali u u vašem domaćinstvu. I najbitnija stvar – održavanje je daleko lakše.

Najbitniji korak kada ste već odabrali, na primer, staklenu pregradu jeste održavanje stakla. Postoji uvreženo mišljenje da je staklo najjednostavnije održavati uz pomoć krpe i sredstva za staklo. Međutim, ovo vam može zadati određene probleme koji su vidljivi i u tome kada vam neko kaže da mu najteže pada brisanje stakla. Razlog za ovo jeste činjenica da prilikom ovog prostog brisanja stakla uvek ostanu određene čestite ili fleke po vašem staklu zbog čega ono izgleda zamagljeno pa postupak brisanja mora trajati duže kako biste bili sigurni da je vaše staklo detaljno obrisano.

Možda ćete više imati sreće sa staklenom tuš kabinom koju možete brisati specijalizovanim sredstvima za sanitarije koja čiste naslage vode i kamenca, vraćajući vašem staklu sjaj koji je imalo kada ste ga kupili. Laganim pokretima nežnom vlažom krpom ili sunđerom vrlo lako ćete biti oslobođeni upornih mrlja koje, kao paraziti, obožavaju vaše staklo.

Ukoliko hoćete da povratite stari sjaj vašem kuhinjskom staklu za koje ste se opredelili umesto pločica, možda vam u tome pomogne dobro poznata tehnika naših baka i mama. Novinaska hartija i sredstvo za čišćenje stakla će vam pomoći da uklonite uporne naslage, naročito u predelu oko šporeta gde dolazi do najviše prljavština će vam pomoći da se rešite i poslednje mrlje.

Ako brišete staklena vrata, a i dalje ste na tragu tradicionalnih metoda i tehnika – možete iskoristi alkohol u drugačijem obliku za razliku od sredstava koje pune police supermarketa u delu za održavanje kuće i higijenu. Dovoljno je da iz kuhinje u kojoj ste maločas obrisali staklo novinama uzmete sirćeta i pomešate ga za vodom u razmeri 1:4, a efekat će biti odličan.

Uz ovih nekoliko trikova koji potvrđđuju tezu da je kombinovanje tradicionalnog i modernog itekako moguće i dobro, vaša staklena vrata, staklo u kuhinji i staklo na tuš kabini će dobiti stari sjaj u koji ste se  zaljubili već na prvom pogledu, a vaše ruke – zasluženi odmor.

Ukoliko ste nakon ovoga teksta odlučili da stare površine zamenite novim i modernijim rešenjima kao što su staklena vrata, staklene prergrade ili stakla za kuhinju vrlo brzo ćete se uveriti da se radi o jednoj od najboljih investicija koju ste priuštili svom domu ili poslovnom prostoru.