Menu Close

Kupujete parket? Evo šta treba da znate

Potreban vam je novi parket ali niste sigurni koji bi odabrali. Parket koji trenutno imate dosta je pohaban, gotovo da je propao. Kada dođe vreme da se parket menja to obično predstavlja problem kod većine ljudi. Međutim sve što treba jeste da se naoružate određenim informacijama i da ukoliko se ne razumete u potpunosti prepustite prodavcu da vas posavetuje i time bar donekle olakša odluku o kupovini parketa. 

Ranije ljudi ne bi imali dileme i odlučivali bi se mahom za one najpoznatije ali i najdostupnije vrste parketa kao što je parket hrast ili parket od bukve. Ako bi se odlučivali za brodski pod uglavnom bi uzimali jelu, ariš ili bor. Naravno da su i tada bili prisutni parketi od skupocenijeg vrsta drveta ali nažalost za njih je bilo potrebno izdvojiti više novca. 

Baš kao što smo napomenuli nekada su bile ugavnom zastupljene određene vrste parketa među kojima je i parket jasen. Kada su se na tržištu pojavili gotovi višeslojni parketi nastupila je potpuna revolucija među drvenim podovima. Ovi parketi imaju višestruke prednosti. Pre svega jako su stabilni ali i nezavisni od vrste drveta a to je zbog svoje specifične konstrukcije koju sačinjavaju tri ili više slojeva drveta koji su lepljeni međusobno pod uglom od 90 stepeni. Ove parkete možete montirati jednostavno i verovali ili ne bez korišćenja lepila. Nebitno da li su lakirani ili uljeni oni se ugrađuju jako brzo i lako i kod ovih parketa nema prašina i neprijatnih mirisa. Još jedna od prednosti jeste to što nisu skupi i po montiranju mogu se koristiti vrlo brzo. Ovi parketi svakako ne svi ali određene vrste ovog parketa mogu se postavljati i na podove gde je ugrađeno toplovodno podno grejanje. 

I dalje su dosta koriste masivni parketi i kod njih završno obrađivanje može biti kako želite. Dakle mogu biti lakirani, voskirani, uljeni, dimljeni, ručno hoblovani, četkani, beljeni Itd. Ovi masivni parketi imaju različite formate pa tako se mogu kretati od 30 cm do 1.5 metar. Troslojni mogu da idu i do 5 metara u dužinu. 

Danas na tržištu mogu se pronaći neke od najegzotičnijih vrsta drveća kao što je kempas, teak, tali, jatoba, iroko, orah, trešnja i još mnogo drugih. Evropske vrste drveća takođe se sad nalaze u proširenom sastavu. Ako niste sigurni za koji bi se parket odlučili krenite prvo od toga kakav stil života imate. Tako ako ste na primer tip osobe koji često poziva goste u svoju kuću i uvek vam je puna kuća savet je da ne uzimate lakirane parkete jer se lak može vrlo lako uništiti usled visokih potpetica. Ako imate malu decu takođe izbegnite lakrane parkete jer deca vrlo često  borave na podu i svojim igračkama mogu lako oštetiti parket da ne govorimo o situaciji kada mališani uzmu da provozaju rolere po kući ili bicikl. Prilikom kupovine parketa uvek možete potražiti savet od prodavca koji će vam izaći u susret sa svim nedoumicama i pitanjima ukoliko ih imate.