Menu Close

Kuhinja u potkrovlju

Ne postoji osoba koja kao dete nije priželjkivala da ima spavaću sobu u potkrovlju. Svako od nas je želeo da bude što bliže nebu i da ima čist pogled na zvezde. Krovni prozori su nam svima delovali neprevaziđeno, a sama činjenica da smo u potkrovlju delovala nam je kao da smo odsečeni od sveta baš onoliko koliko smo to i želeli.

Potkrovlje ima svoje prednosti i mane kao i bilo koji drugi deo kuće. Jedno je sigurno, a to je da je potkrovlje idealno za život uz pravi raspored soba i lepo uređenje. Potkrovlje nas asocira na manji, intimniji prostor, iako to nije uvek nužno. Međutim, kada to jeste slučaj, mašta i dobra zamisao su presudne za dobar izgled ambijenta.

Uređenje potkrovlja

Potkrovlje uređujete na osnovu visine plafona i veličine prostorije. U uređenju veliku ulogu igra i veličina i položaj kosine krova. Ovaj deo kuće možete dizajnirati kao i bilo koji drugi. Svoj ukus, mogućnosti i trend možete lepo iskombinovati i preneti na vaš dom. Ako je zaista reč o manjem prostoru, tamnije boje su dobrodošle u određenoj dozi. Na primer, fotelja jarke boje, tabure ili čitav jedan zid dali bi posebnu notu celokupnom izgledu i apsolutno ga ne bi vizualno umanjili. Multifunkcionalan nameštaj rešio bi problem prostora, kao i krevet na sprat u dečijoj sobi. Krovni prozori bi trebalo da budu dovoljno veliki da uz kombinaciju svetlijih boja istaknu svu lepotu i prozračnost potkrovlja.

Lepljenje tapeta samo na jednan zid vraća se u modu, a da li će to dati retro ili moderan efekat zavisi od tapeta koje izaberete. Drvene grede, parket, drveni gelender odaće utisak rustike. Takav stil možete upotpuniti pastelnim bojama, cvećem, vintidž dekoracijom obogaćenom dekupažom. Za šta god se odlučili, predlaže vam se praćenje jednog stila uređenja ili kombinacija nekoliko sličnih. Kombinovanje suštih suprotnosti u uređenju poktrovlja neretko ne ispadne kao što čovek zamisli.

Kuhinja u potkrovlju

Svež vazduh i sunčeva svetlost je ono što uvek želimo da bude prisutno u našem domu. Bez obzira na kvadraturu potkrovlja, kao i na veličinu same kuhinje, prilikom kuvanja čitav prostor ispuniće se mirisom spremljene hrane. Aspiratori su jedino pravo rešenje nepoželjnih mirisa. Bez obzira da li kuvate svakodnevno ili samo iz hobija, vaša kuhinja mora da sadrži i ovaj uređaj. Postoji mnogo različitih modela aspiratora koji mogu raditi po različitom sistemu, te svako može bez problema da nađe aspirator koji ispunjava željene kriterijume.

Na tržištu možete naći aspiratore sa odvodnim ili filtirirajućim sistemom, različitih jačina, boja i modela. Kada je pitanje kuhinja u potkrovlju i ušteda prostora, odgovor je ugradni aspirator u radnu ploču. Ugradni aspiraotri u radnu ploču dolaze u bliski susret sa isparenjima i mirisima čim izađu iz lonca, tiganja ili bilo kog drugog suda. To znači da će im trebati minimalno vremena da regulišu čistoću vazduha u kuhinji. Glavna prednost ovih aspiratora ogleda se u njihovom položaju. Ugradni aspiratori se nalaze na do tada neiskorišćenom delu kuhinje. Sam kraj ploče ne koristite za odlaganje začina, kuvara, posuđa ili bilo čega drugog.

Aspiratori čuvaju kuhinjski nameštaj od vlage iz koje se često formira buđ. Koristivši aspirator vaša kosa, odeća i zavese neće povući miris kuvanja.