Menu Close

Internet marketing

Odavno je listanje novina zamenjeno čitanjem vesti sa telefona. CD-ovi se retko kad kupuju jer sve možemo naći na YouTube-u. Emisije, serije i filmovi koje ste propustili posle par klikova čekaju vas na raznoraznim sajtovima. Pored telefonskog poziva, email-ovi su neosporivo vodeći vid komunikacije , kada su poslovni poduhvati u pitanju. Postoji još bezbroj primera koji nam pokazuju da je naš privatni i poslovni svet odavno olakšan pomoću nauke i da je „preseljen“ na računare, tablete i druge uređaje, uz obaveznu internet konekciju.

Mnogi tvrde da internet loše utiče na ljude, otuđuje ih ili pak zaglupljuje, ali istina je da sve zavisi od toga kako koristite internet i u koje svrhe. Na internetu se nalazi zabavan, poučan, obaveštajni sadržaj. Novi recepti, online kursevi, sticanje novih poznanstava, planovi treninga i ishrane samo su od nekih stvari koje možete naći na internetu. Međutim, delatnost koja se razvija u punom jeku zasigurno je kupoprodaja. Internet prodaja pomaže svim preduzećima da svoje tržišno učešće podignu na sasvim drugi nivo. Pomoću internet marketinga možete naći kupce tamo gde niste ni mogli da zamislite ili prosto niste imali kako da dospete do istog. Nekada prodavci klone duhom zbog loše prodaje, neshvatavši da svaka roba ima svog kupca, samo do njega nekada nije lako doći.

Nastup na internetu vam omogućava više potencijalnih kupaca, ali činjenica je da i sami kupci na internetu imaju veći izbor sličnih proizvoda. Kako ne biste pali u senku drugih preduzeća, neophodna vam je SEO optimizacija. SEO optimizacija nastoji da prilagodi određene faktore za koje se zna da utiču na pretragu, kako bi pojedini sajtovi bili privlačniji od drugih, tj. onih koji se nadmeću za iste ključne reči ili ključne fraze. Potencijalni kupci vrlo dobro znaju šta žele da kupe i svesni želje, kucaju reči koje najbolje opisuju ono što ih zanima. Na primer, ako kupac traži stan u Beogradu, najverovatnije će tako i napisati u pretrazi. Postoje i druge varijanse, poput – izdavanje stanova Beograd, Beograd stanovi, iznajmljivanje stanova u Beogradu itd. Pomoću dobre SEO optimizacije možete biti među prvima, ako ne i prvi, koja god varijanta ključnih reči da se upiše u pretrazi.

Internet marketing je ključan kada želite da deo svoje prodaje proširite i na internet tržištu. Bez dobrog vida oglašavanja velike su šanse da se za vas neće pročuti i da će vaš poduhvat ubrzo propasti. Ponekad je pored sajta potrebno i prisustvo na društvenim mrežama. Mlađe populacije mnogo više koriste ovaj vid prisustva na internetu te su Facebook oglasi pravo sredstvo internet marketinga, ukoliko su oni vaša ciljna grupa. Naravno, odavno su i druge starosne grupe prisutne na društvenim mrežama, stoga vam je u skoro svakom slučaju potreban profil na Facebook-u.

Internet prodavnica je veoma profitabilan i zahvalan projekat ukoliko se pristupi istom sa dovoljno novca, stručnosti i vremena. Za razliku od fizičke prodavnice, internet prodavnica je potencijalnim kupcima dostupna 24/7. Ne postoje troškovi održavanje prostora, plaćanje zakupa ili isplate radnika. Mnogi od nas ne stižu da posete određene radnje zbog posla i drugih obaveza, ili im je prosto daleko da idu u drugi deo grada. Online prodavnica im pruža to zadovoljstvo da prelistavaju vaš asortiman proizvoda i usluga iz udobnosti svog doma. Uz to, ukoliko imate i fizičku i internet prodavnicu, na ovaj način smanjujete i opterećenost fizičke prodavnice prevelikim posetama.

Svaka roba ima svog kupca. Nekada preduzetnicima nije jasno gde greše, kako da postignu visinu oglašavanja koju žele i koji je pravi način. Ako pođemo od sebe, uvidećemo koliko vremena provodimo na internetu. Stoga, sa izradom internet prodavnice i razvojem internet marketinga sigurno nećete pogrešiti.