Menu Close

Da li je vreme za zamenu vaših grejača?

Žurite na posao, temperatura je uveliko ispod nule, sneg kao da će vejati danima i još uvek nije svanulo. Morate da očistite sneg oko točkova, sa krova i šoferšajbne, ujedno i da odmrznete stakla. Napokon ulazite u automobil srećni jer ne kasnite na posao. Međutim, okrećete ključ i motor neće da upali ni na prvi, ni na drugi, a ni na treći pokušaj.

Poslednje što vam treba tokom zimskih dana, pogotovo ako i inače niste ljubitelji istih, jeste ovakav scenario. Zima svim vozačima otežava svakodnevnu vožnju uvođenjem vanredne rutine čišćenja vozila i prostora oko njega. Na to se ipak i naviknemo, rešeni da preguramo vožnju tim snežnim danima što je komfornije i toplije moguće. Ali ukoliko vas izda motor automobila, tu baš i nema mnogo pomoći u datom trenutku. Kako ne bi došlo do ove beznadežne situacije, trebalo bi da proverite grejače pre samog početka zimskog perioda.

Grejače imaju samo dizel motori. Na svakom cilindru nalazi se po jedan grejač. Dakle, ako imate četiri cilindra, onda imate i četiri grejača. Ako vam se ikada desila situacija da motor teže pali ili da se drugačije čuje prilikom rada, moguće je da je prestao sa radom samo jedan od grejača. Čak i da ste imali sreće da je tada motor upalio, ako vozilo ostavite par sati na parkingu, pitanje je da li ćete opet imati sreće da ga upalite.

Budui da dizelski motori zahtevaju mnogo vee temperature da bi se gorivo zapalilo, uvek je bilo teže pokrenuti ih po hladnom vremenu nego vozila na benzinski pogon. Činjenica je da grejači neće početi sa radom dok paljenje motora ne postane nemoguće bez njih, tj. neće se uključivati sve dok temperatura ne spadne nekih 5-7 stepeni ispod 0. Zbog toga oni poprilično dugo i traju. Proizvođači savetuju zamenu grejača na svakih 80.000 – 100.000 pređenih kilometara. Njihova cena se kreće od 500 dinara pa naviše, zavisno od tipa samog grejača. Još jedan pokazatelj da neki od grejača nije u funkciji jeste beli dim koji izlazi iz auspuha kada je motor hladan. On se stvara tako što gorivo ne sagoreva u potpunosti, jer bez grejača nije dostignuta potrebna temperatura, i tada gorivo dolazi do izduvnog sistema.

Najbolji način da proverite da li je vreme da menjate grejače jeste pomoću kablova za startovanje motora. Crveni kabl spojte na vrh grejača, a crni na metalni deo. Ukoliko varniči ili se usija grejač, to znači da je ispravan. Međutim, ako ne varniči ili se nije usijao, grejač nije u ispravnom stanju. Zamena grejača oduzima svega pola sata.