Menu Close

Automobilska oprema za zimu

Zima nam donosi mnoge prijatne stvari i momente, poput kićenja jelke, ispijanja omiljenog čaja uz đumbirne kolačiće i gledanja omiljenog filma pod mekanim ćebetom. Nažalost, tu su i ne tako draga dešavanja do kojih dolazi za vreme zimskog perioda, koja otežavaju svakodnevnicu, naročito vozačima.

Sa neočišćenim kolovozom, poledicom na putu i konstantnom gužvom svaki vozač se susreće od ranog jutra. Kako bi vožnja prošla po planu, neophodno je posedovanje automobilske opreme koja je odgovarajuća za zimu. Najpre treba obebediti zimske gume. Svi vozači su pod zakonskom obavezom da na svojim vozilima imaju namontirane zimske gume od 1. novebra do 1. aprila. Toleriše se neposedovanje zimskih guma u ovom periodu samo ako se sneg nije zadržao na kolovozu. Međutim, preporučuje se korišćenje zimskih guma čim je temperatura spala do nekih 5 stepeni. Dubina šare na zimskim gumama mora iznositi minimum 4mm.

Zakonom smo takođe obavezani na korišćenje lanaca za pneumatike mimo naseljenog mesta, za vreme zimskog perioda. Međutim, kretali se po udaljenim destinacijama ili ne, veoma je značajno imati lance za gume. Njih je veoma lako smestiti u gepek automobila i još lakše namontirati na gume u slučaju da se, na primer, zaglavite u snegu. Pneumatici se teže kreću po ravnoj, glatkoj površini i zbog toga bi lanci doprinele hrapavosti pomoću koje će automobil da se izvuče za tili čas. Rent a car agencije su svesne mogućih poteškoća tokom zime i apsolutno sve mere preduzimaju kako bi vaše putovanje prošlo neometano.

Koliko je važna uloga karaktera površine po kojoj vozite govori vam i redovno posipanje soli po putevima. Iako so može uticati na brže stvaranje korozije na limariji, njegova upotreba tokom zime je neizostavna. Njegovim mešanjem sa vodom temperatura mržnjenja vode se smanjuje i sneg odmah počinje da se topi. Kolika god kola vozili, sigurno imate prostora da spakujete ovu korisnu namirnicu. Čak i ako nemate so, pesak će podjednako dobro obaviti posao.

Ponekad se desi situacija kada nemate kraj sebe stvari koje bi vam poslužile u datom momentu. Tada je potrebna improvizacija, na primer, stavljanjem kartona ispod točkova ili grana koje ste našli kraj puta. Najbitnije je da budete smireni i, pre svega, da vozite pažljivo.