Menu Close

PVC ili drvo

Svi koji su se bar jednom upustili u avanturu zvanu renoviranje stana znaju da je jedno od ključnih pitanja koju vrstu stolarije valja izabrati. PVC, aluminijum ili drvena stolarija- pitanje je sada. PVC stolija uspela je godinama unazad da se izbori za primat i tako postane broj jedan u ovom domenu. Zato ne iznenađuje je broj korisnika ove vrste stolarije.

Ono po čemu se PVC stolarija posebno izdvaja jesu izolaciona svojstva. Pored toga, lako se i jeftino održava, a pokazalo se i da je ima dug vek trajanja. To znači da se ne menja učestalo što ide u prilog vašem novčaniku.

Dobra izolaciona svojstva PVC stolarije

Postavljanjem PVC stolarije uštedećete energiju tokom zimskih meseci, a dom će vam opet biti topao. Slično je i sa letnjim mesecima i vrućinama koje umeju biti nepodnošljive – uz ovaj tip stolarije, nećete imati tih problema. PVC stolarija vas čuva i od buke koja dolazi sa ulice, stvarajući odlične uslove za odmor.

Lako se održava i dugo traje

Otporna i jaka, uz lako održavanje čuvaće vaš dom više od pola veka. Zahvaljujući toj čvrstini nije podložna deformacijama usled različitih vremeneskih nepogoda te samim tim neće izgubiti ni svoju izolacionu moć. Što znači da nema dodatnih troškova za neko dalje održavanje. Sve što vam je potrebno jeste mlaka voda i neko blago sredstvo kojim ćete održavati njenu higijenu i stakla čistim. Suprotno njoj, aluminijmsku i drvenu morate stalno farbati i premazivati zaštitnim sredstvima.

Povoljna cena PVC stolarije

Njena prednost nalazi se i u pogledu cene, što je podjednako važna stavka koju treba uzeti u obzir. Materijal koji se koristi u izradi ove stolarije poznatiji kao polivinil-hlorid primenjuje se u svakoj oblasti te je proizvodnja povoljnija u poređenju sa aluminijskom i drvenom.

Drvo – najstariji prirodni materijal

Kada je reč o drvetu to je prirodni materijal koji se koristi vekovima. Razvojem tehnologije usavršavala i širila primena drveta u različitim domenima, te ostaje važan građevinski materijal.

U pitanju je topli, vizuelno privlačni materijal koji stvara osećaj topline i prijatnosti u ambijentu. Njegova najveća prednost jeste laka obrada što potvrđuje njegovu široku primenu. Ono što treba imati na umu jeste da svako drvo zahteva adekvatnu zaštitu i negu jer je podložno modifikaciji usled atmosferskih uticaja, insekata…

Hrast, orah, bukva

Estetika, prirodni izgled neki su od razloga za odabir ove stolarije. Tu je i zdravi ambijent i toplina doma. Hrast, bukva, javor, orah – najčešče vrste drveta koje se koriste za izradu. Ono što ne ide u prilog ovoj stolarije jeste cena.

Da li ćete odabrati PVC ili drvo opet zavisi i od ostatka enterijera, vaših mogućnosti i šta želite da postignete ugradnjom stolarije. Napravite listu i odaberite onaj model koji će se na najbolji način uklopiti u vaš dom.