Menu Close

Pre svih radova na uređenju doma – proverite instalacije

U renoviranje životnog prostora često ulazimo sa velikim ushićenjem – tu su i mnogobrojne ideje, zamisli i saveti sa različitih strana o tome kako je najbolje da preuredimo prostor u kome svakodnevno obitavamo. I kada kažemo uređenje doma – obično nam je prva zamisao da je to menjanje stolarije, nameštaja, dekorisanje zidova. Ipak, postoje i oni radovi koji tome nekada moraju da prethode – a to je provera instalacija i njihova zamena ako su dotrajale.

Radovi koji se ne vide – elektro i vodovodne instalacije

Kad kažemo da se radovi koji se tiču instalacija ne vide, mislimo pre svega na to što su instalacije nevidljive, odnosno nalaze se u zidovima. I to je razlog zašto ti radovi moraju obaviti prvi. Zamislite ovo – renovirate dom, okrečili ste zidove namestili gotovo sve i na red dolazi rasveta – ali na tom određenom mestu nemate izvučenu struju, odnosno mesto gde možete povezati lampu, odnosno luster.

Dakle, elektroinstalacije se moraju razvući pre nego što se urede zidovi – tj. o rasveti treba razmisliti na vreme, i imati unapred određenu ideju gde sve želite svetlo u prostorijama. Nešto slično je i sa vodovodnim instalacijama – izuzetno je važno, recimo, proveriti ih pre zamene pločica, jer ne želimo da nam se desi da nam cevi puknu ili da se pojavi neki drugi problem pa da moramo da rušimo pločice.

Nekoliko saveta o elektroinstalacijama

Kada su elektroinstalacije u pitanju, pre svega nam je potreban plan instalacija, zatim električar koji će te radove izvesti i oprema koju će tom prilikom koristiti. U zavisnosti od sopstvenih potreba trebalo bi izvesti dovoljno utičnica, i obezbediti dovoljno osigurača. Izgled utičnica je nešto na šta se u estetskom smislu obraća pažnja – naročito su popularne one moderne, gde su tipke i okviri što manje primetni.

Kada je reč o savremenoj tehnologiji, postoje sistemi koji omogućavaju upravljanje prekidačima na daljinu. Elektroinstalacije se ne odnose samo na utičnice, već i na sve potrebne kablove koji su potrebni za radio i televizijske sisteme, i naravno kablovi za internet, koje treba povezati tako da se objedine za sve prostorije u kući.

Na šta treba obratiti pažnju kod vodovodnih instalacija

Vodovodne instalacije u kući nalaze se, naravno, tamo gde ima vode, to jest u kupatilu i kuhinji. Kako se ove dve prostorije ne renoviraju tako često, potrebno je pre svega zameniti cevi i ventile, i na taj način preduprediti eventualne probleme koji mogu nastati usled dotrajalih instalacija. Tome treba dodati i kanalizacionu instalaciju – naročito ako je u pitanju starogradnja. Kod ovih instalacija najvažnije je da majstor upotrebom odgovarajuće opreme uspostavi adekvatan odvod i dovod vode. I tu treba da postoji plan, kao i kod elektroinstalacija, pre svega plan elemenata, zatim da se izabere odgovarajuća vrsta cevi i sanitarija.

Postavljanje vodovodne instalacije je izuzetno zahtevan posao u kome se i najmanja greška može završiti loše po pločice i sanitarije koje se nakon toga postave, što na kraju može veoma mnogo uvećati troškove, i oduzeti vreme. Kako vodovodne instalacije imaju i svoje vidljive delove (kao što je recimo kod lavaboa), treba ih na odgovarajući način sakriti da budu što manje upadljivi.

Pre nego što se odlučite, pogledajte sve vodovodne cevi 

Kada krenete u potragu za materijalom koji vam je potreban za renoviranje kupatila, prva stanica je odabir odgovarajućih vodovodnih i kanalizacionih cevi. Ono što se preporučuje od materijala od kojih se prave cevi za te namene jeste pvc, i to najpre jer je u pitanju veoma izdržljiv materijal, zatim je veoma pristupačan i fleksibilan.

Neke od prednosti pvc cevi za odvode jeste to što one imaju glatku površinu, ne mogu da zarđaju, te je manja šansa da se odvodi začepe. Te cevi su veoma izdržljive i dugo traju, što odgovara tome što se kupatilo ipak ne renovira tako često. Takođe, veoma se lako postavljaju i uklapaju, te se štedi vreme prilikom postavljanja i napor u radu. Ukoliko ste još uvek u nedoumici oko izbora cevi, ovde pogledajte sve vodovodne cevi. A pored cevi, neophodno je zameniti i ventile, kao što su ventili za vodokotlić i ventili za vodovod, i izabrati kvalitetne baterije za tuš i lavabo.

Od sistema odvoda i dovoda zavisi i izbor sanitarija, pa se plan rasporeda sanitarija mora imati u fazi postavljanja cevi, a ponekad se mogu ostaviti i otvorene neke dodatne mogućnosti koje će kasnije biti korisne ukoliko se odlučite da neki element dodate. U svakoj fazi posla vam je najvažnije da imate iskusnog majstora koji će precizno i pedantno obaviti svaki zadatak, i koji je upoznat sa rešenjima koja mogu unaprediti funkcionalnost kupatila.