Menu Close

Planiranje trudnoće

Period trudnoće je svakako period u kom bi svaka žena trebalo najviše da se posveti sebi i svom zdravlju. S obzirom na tempo i način života koji vodimo, poželjno je planirati trudnoću barem nekoliko meseci unapred kako biste svoje telo pripremili na pravi način i obavili sve neophodne pripreme pre tog famoznog “drugog” stanja. Važno je, naravno, da planiranje obuhvati i socijalno – ekonomske uslove koji se danas verovatno ističu više nego ikada, ali je svakako mnogo važnija fizička i psihička priprema za trudnoću. Postoje neke ključne stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju pre, ali i nakon začeća.

Fizička aktivnost i pravilna ishrana

Biranje zdravih navika kada je ishrana u pitanju svakako je dobra odluka koja će imati uticaja kako na trudnicu, tako i na bebu. Zdrave namirnice, bogate vitaminima i drugim hranljivim sastojcima  doprineće pravilnom razvoju bebe, ali će i trudnici pomoći da svoj organizam održava u optimalnom stanju, kao i da spreči dobijanje previše kilograma u trudnoći koji mogu ugroziti zdravlje ili doprineti komplikacijama pri porođaju. Pored zdravih i svežih namirnica, sjajna pomoć u očuvanju zdravlja trudnice i bebe mogu biti i preparati i suplementi na prirodnoj bazi koji se mogu pronaći u apotekama.

Preporučuje se i folna kiselina, i to barem tri meseca pre začeća, jer smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi koja povezuje kičmu i mozak. Umerena fizička aktivnost pre i tokom trudnoće takođe se snažno preporučuje. Šetnja, plivanje, lagane vežbe, ili bilo šta drugo što vam prija, a nije preterano fizički zahtevno, dolazi u obzir. Ovakve aktivnosti umanjiće stres , ali i očuvati zdravu telesnu težinu koja je od izuzetnog značaja za održavanje odgovarajućeg krvnog pritiska i koja će pomoći da se izbegne trudnički (gestacijski) dijabetes.

Eliminacija loših navika

Od izuzetnog je značaja i odricanje od loših navika koje mogu ugroziti kako vaše, tako i zdravlje vaše bebe. Ukoliko ste pušač, trebalo bi da tu aktivnost batalite još pri planiranju trudnoće, a naročito nakon što do nje dođe. Konzumacija alkohola takođe ne dolazi u obzir, a preporuka je i da se smanji unos kafe i čaja.

Redovni pregledi

Tokom planiranja trudnoće, a pre začeća, poželjno je da se obavi ginekološki pregled i svi propratni testovi u okviru istog, ali i svi drugi pregledi kako bi se utvrdilo opšte stanje organizma i njegova podobnost za začeće i normalno održavanje trudnoće.

Nakon utvrđivanja trudnoće i prvog pregleda sa ginekologom ćete utvrditi dinamiku narednih redovnih pregleda, kao i u kojim slučajevima bi se trebalo javiti za vanredne preglede. Takođe, po uputu lekara biće potrebno uraditi i različite testove kao što su analize briseva i genetski testovi.

Tokom planiranja i iščekivanja trudnoće poslednjih godina su od velike pomoći i različiti testovi za utvrđivanje plodnih dana, kao i test za trudnoću. Dobar plan i usvajanje zdravih navika na vreme definitivno će pomoći da jedan od najlepših perioda u životu žene prođe lako i lepo.