Menu Close

Najbolji filmovi i serije za novogodišnji maraton

Dolazak nove godine često je vrijeme kada se tradicionalno sumiraju uspjesi i neuspjesi, postavljaju nove želje i ciljevi, ali i uživa u opuštanju s obitelji i prijateljima.

Jedna od popularnih aktivnosti tokom novogodišnjih praznika jeste organizovanje filmskih i serijskih maratona.

Ovi maratoni pružaju odličnu priliku za opuštanje i uživanje u nekim od najboljih filmskih i serijskih ostvarenja, a mi ćemo pogledati koje filmove i serije bi trebalo razmotriti za takvu priliku.

Filmski klasici koji spajaju generacije

Kada se govori o filmovima koji su idealni za doček Nove godine, neizbježno je spomenuti one filmske klasike koje su osvojile srca mnogih generacija.

Ovi filmovi donose toplinu, humor, ali i važne životne lekcije koje su primjenjive u svakodnevnom životu. Oni su poput starog prijatelja; njihova poznata lica i dijalozi pružaju osjećaj udobnosti i sigurnosti koji je posebno cijenjen tokom praznične sezone.

Bilo da je riječ o avanturama, romantičnim pričama ili komedijama, klasici su uvijek dobar izbor za porodično druženje.

Ako ne znate koje filmove gledati za Novu godinu, evo naših prijedloga.

 1. “Ljubavni zapleti” (Love Actually) – Ovaj film je postao praznični klasik zahvaljujući svojim preplitajućim ljubavnim pričama i toplom prazničnom duhu.
 2. “Umri muški” (Die Hard) – Iako na prvi pogled nije tipičan praznični film, njegova radnja se odvija na Badnje veče, a akcija i humor čine ga omiljenim izborom.
 3. “Čudesna žena” (Wonder Woman) – Za one koji traže inspirativnu akciju, ova priča o superherojki pruža uzbuđenje i moćne poruke.
 4. “Bjekstvo iz Šošenka” (The Shawshank Redemption) – Ovaj emotivni film nudi priču o nadi i izdržljivosti, idealan za duboke razgovore i refleksiju.
 5. “Harry Potter” serijal – Za magični početak Nove godine, maraton svih filmova iz serijala Harry Potter može biti fantastičan izbor za sve uzraste.

Savremene serije koje drže pažnju

Sa druge strane, novije serije mogu biti idealne za one koji traže nešto što će ih prikovati za ekran i dati im priliku da tokom nekoliko dana prate kompleksne radnje i razvijaju emocionalne veze s likovima.

Savremene serije često donose inovativne priče koje su u skladu s trenutnim društvenim trendovima i problematikom, što ih čini relevantnima i zanimljivima.

Uz to, produkcija i režija novih serija nerijetko su na vrhunskom nivou, pa gledaoci mogu uživati ne samo u priči već i u visokokvalitetnoj vizualnoj prezentaciji.

U nastavku donosimo mini listu preporuka za serije koje možete gledati za novogodišnju večer.

Serije za maraton

 1. “Prijatelji” (Friends) – Ova kultna serija savršena je za novogodišnje druženje, pružajući humor i toplinu kroz priče o šest prijatelja u New Yorku.
 2. “Kruna” (The Crown) – Za one koji uživaju u dramama, ova serija nudi uvid u život britanske kraljevske porodice, idealna za one koji vole istorijske priče.
 3. “Stranger Things” – Ako vaša grupa voli misterije i natprirodne elemente, ova serija će vas sigurno držati na ivici sedišta.
 4. “Office” – Humoristična serija koja prati živote zaposlenih u kancelariji, savršena za smijeh i opuštanje.
 5. “Crno ogledalo” (Black Mirror) – Za ljubitelje tehnoloških distopija, ova serija nudi intrigantne i često izazovne priče o modernom društvu i tehnologiji.

Emotivno putovanje kroz praznične filmove

Praznični filmovi posebna su kategorija koja ima za cilj evociranje osjećaja radosti, nostalgije i često donose poruke o važnosti porodice, ljubavi i davanja.

Oni su kao topla deka tokom hladnih zimskih noći, pružajući utjehu i podsjećajući nas na ono što je zaista važno.

Bez obzira na to koliko puta smo ih gledali, ovi filmovi i dalje uspijevaju izmamiti osmijehe i suze radosnice, čineći ih savršenim izborom za novogodišnji maraton.

Samo za vas sastavili smo mini listu prazničnih filmova idealni za ovu noć.

 1. “Čudesan život” (It’s a Wonderful Life) – Ovaj klasik iz 1946. godine je jedan od najvoljenijih prazničnih filmova svih vremena, sa snažnom porukom o važnosti svakog pojedinca.
 2. “Sam u kući” (Home Alone) – Ovaj film prati avanture mladog Kevina koji provodi Božić sam kod kuće, dok pokušava da spriječi dvojicu provalnika da opljačkaju njegov dom. Vjerovatno ste ga gledali više od 10 puta, ali ovaj film je postao tradicija za gledati tokom praznika.
 3. “Polar Express” – Animirana avantura bazirana na dječijoj knjizi o magičnom vozu koji vodi djecu na Sjeverni pol na Badnje veče.
 4. “Božićna priča” (A Christmas Carol) – Postoji mnogo verzija ove klasične priče Charlesa Dickensa, ali sve varijante pričaju priču o Ebenezeru Scroogeu, njegovoj škrtosti i putovanju ka otkrivanju pravog smisla Božića.
 5. “Božić kod Kranksa” (Christmas with the Kranks) – Komična priča o paru koji odluči preskočiti Božić i otputovati na odmor, ali njihovi planovi nailaze na neočekivane prepreke.
 6. “The Holiday” – Romantična komedija o dvije žene koje zamijene domove na dvije različite strane Atlantika tokom praznika i nalaze ljubav na najneočekivanijim mjestima.
 7. “Ljubavni zapleti” (Love Actually) – Već spomenut u prethodnoj listi, ovaj film istražuje različite oblike ljubavi tokom praznične sezone u Londonu.
 8. “Božićna priča” (Elf) – Komedija o čovjeku koji je odgajan kao vilenjak na Sjevernom polu i odlazi u New York da pronađe svog pravog oca.
 9. “The Grinch” – Bilo da odaberete originalnu animiranu verziju ili noviju filmsku adaptaciju, ova priča o Grinchu koji pokušava ukrasti Božić uvijek pruža zabavu i smijeh.
 10. “Božićni raspust” (National Lampoon’s Christmas Vacation) – Još jedan klasični praznični komedija o pokušajima jedne porodice da ima savršen Božić, iako stvari nikako ne idu po planu.

Svaki od ovih filmova donosi svoj jedinstveni praznični duh i siguran je izbor za tople, veselo provedene trenutke tokom prazničnih dana.

Izbor za ljubitelje akcije i avanture

Za one koji preferiraju dinamičniji sadržaj, filmski maratoni mogu uključiti i akcione filmove ili serije s avanturističkim zapletima koji će upotpuniti vašu novogodišnju noć.

Ova vrsta zabave idealna je za održavanje visokog nivoa uzbuđenja tokom maratona, a adrenalinske scene pružaju dovoljno uzbuđenja da zadrže pažnju gledalaca i učine večer nezaboravnom.

Akcioni filmovi i serije su često puni obrata koji mogu iznenaditi čak i najpredvidljivije gledaoce, čineći svaki trenutak gledanja napetim i uzbudljivim.

Bilo da se odlučite za klasične filmove koji unose toplinu i tradiciju, moderne serije koje su ispunjene novim pričama i likovima, emocionalno nabijene praznične filmove ili pak dinamične akcione avanture, novogodišnji filmski i serijski maratoni su odličan način da se opustite i uživate u praznicima.

Odabir pravog sadržaja može doprinijeti stvaranju atmosfere koja će obilježiti kraj stare i početak nove godine, ostavljajući vas s lijepim uspomenama i osjećajem zadovoljstva koji će vas pratiti u danima koji dolaze.