Menu Close

Kako odabrati stan za iznajmljivanje?

Novi stan predstavlja novi početak. Već sa prvim unošenjem ličnih stvari u novi prostor stvara se osećaj doma. Ipak, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju pri odabiru stana kako bi nova životna faza počela što lepše i lakše. Ponekad nije tako jednostavno pronaći pravi prostor, pa iznajmljivanje stana može biti stresno i oduzeti puno vremena, ali to ne mora biti slučaj ukoliko postavite jasne kriterijume i pažjlivo donesete odluku.

Na šta obratiti pažnju?

Pre svega je važno da pri odabiru stana razgraničite šta vam je od velike važnosti, a šta i nije toliko bitno – lokacija, povezanost sa drugim delovima grada, javni gradski prevoz, blizina potrebnih sadržaja (prodavnica, apoteka, pijaca, pošta, tržni centri itd.), opremljenost stana, da li poseduje terasu itd. Nekima je bitno da su im svi neophodni sadržaji na pešačkoj udaljenosti i da se nalaze u centru svih zbivanja, dok je drugima to manje važno, ukoliko zauzvrat mogu nakon napornog dana da uživaju u mirnom i tihom kraju, bez buke i prevelike gužve.

Veličina stana, tačnije broj soba, takođe je važan kriterijum, u zavisnosti od broja članova porodice. Kada je u pitanju izdavanje stanova u Beogradu, godinama unazad su najpopularniji jednoiposobni stanovi, i to uglavnom oni manje kvadrature, pa je to najteže i pronaći.

Takođe, ponuda stanova u Beogradu dosta zavisi i od doba godine – od proleća pa do kasnog leta, veće su šanse da ćete pronaći odgovarajući stan, dok po pravilu, već od kraja leta ponuda drastično opada, sa dolaskom studenata u grad, naročito ukoliko ste u potrazi baš za prethodnom pomenutom kategorijom stanova, a pogotovo onih koji se nalaze u centru grada, ili u blizini fakulteta.

Prazan ili namešten stan?

Da li ćete se odlučiti za iznajmljivanje praznog, nameštenog ili polunameštenog stana zavisi od više kriterijuma – da li već posedujete sopstveni nameštaj, kakve su vaše trenutne finansijske mogućnosti, da li stan iznajmljujete na duži ili kraći period, da li studirate, živite sa cimerom, ili, pak, planirate porodicu… Svakako je najjednostavnija varijanta useliti se u već namešten stan, ali ćete, sa druge strane mnogo opušteniji biti sa sopstvenim stvarima. Ipak, ukoliko stan iznajmljujete na kraće vreme, ili ste student i slično, namešten ili polunamešten stan je mnogo bolja opcija.

Kako se obezbediti?

I za sam kraj, kada ste već pronašli svoj stan iz snova, ono što se svakako preporučuje kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, jeste obavezno sastavljanje ugovora o zakupu sa stanodavcem, ali i zapisnika o primopredaji stana, naročito ukoliko ste se odlučili za zakup nameštenog ili polunameštenog stana. Zapisnik bi trebalo da ima pobrojane sve vidljive nedostatke u stanu kao i eventualne popravke koje treba uraditi kako biste bili zaštićeni od brojnih neželjenih situacija ili nesporazuma – dakle, u pitanju je dokaz da je zakupac stan i stvari u njemu preuzeo u ispravnom stanju. Što se ugovora o zakupu stana tiče, on štiti i zakupca i zakupodavca i punovažan je bez overe, a u njemu će se precizirati način plaćanja, trajanje zakupa, visina stanarine, depozit i sve drugo.