Menu Close

Imunitet i prirodna odbrana organizma

Čini se da tema jačanja imuniteta nikada nije bila aktuelnija nego u proteklih godinu dana. Otkako je proglašena pandemija virusa Kovid 19, tema broj jedan je kako osnažiti svoj organizam, ojačati imunitet i izbeći zaražavanje (ili makar teže posledice istog).

Šta je imunitet?

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani – od različitih bolesti, od virusnih, bakterijskih, gljivičnih infekcija, ali i od svih štetnih, kako bioloških, tako i hemijskih materija. Baš zbog toga, imuni sistem jeste najvažniji odbrambeni sistem koji posedujemo i bez kog bismo bili izloženi mnogobrojnim, najrazličitijim faktorima koji negativno utiču na naše zdravlje i sprečavaju normalno funkcionisanje organizma.

Svako od nas poseduje dve vrste imuniteta: urođeni (prirodni, nespecifični) i stečeni (adaptivni, specifični) koji zajedno formiraju jedinstven sistem za odbranu organizma od neželjenih pojava.

Šta slabi imunitet?

Sa godinama, kapaciteti za prirodnu odbranu organizma neminovno opadaju i imunitet slabi. Ipak, ukoliko u mladosti povedemo računa o jačanju svog organizma, zdravoj ishrani i svemu ostalom što će tome doprineti, možemo računati na dobar imunitet i u starosti.

Nažalost, godine nisu jedini faktor koji će uticati na snagu našeg imuniteta. Tu su i brojni drugi faktori koje možemo podvesti pod jedan zajednički imenitelj – kvalitet života.

Koliko će naš organizam biti sposoban da se odbrani od nevidljivih, spoljnih napadača, prvenstveno zavisi od toga kakav život vodimo – koliko smo izloženi stresu, koliko često smo fizički aktivni, kako se hranimo, da li pušimo, konzumiramo alkohol (i u kojoj meri)?

Izbor namirnica koje konzumiramo može u velikoj meri doprineti jačanju (ili slabljenju) našeg organizma. Ukoliko često jedemo nezdravu hranu, bogatu šećerima, veštačkim aromama, aditivima i brojnim drugim štetnim sastojcima definitivno slabimo svoj organizam i omogućavamo virusima, bakterijama itd. da lakše pronađu put do nas.

Sa druge strane, hrana bogata vitaminima, antioksidansima i drugim hranljivim i zdravim materijama umnogome će doprineti jačanju prirodne odbrane našeg organizma i uopšte, imati pozitivan uticaj na čitav organizam.

Pored svežih namirnica, tu su i određeni prirodni preparati, sokovi, dodaci ishrani koji mogu doprineti osnaživanju imuniteta, ali i pomoći kod brojnih drugih stanja. Na primer matični sok od aronije – ARONIA BLACK može biti odličan saveznik u borbi za jačanje imuniteta. Dobija se hladnim ceđenjem i pasterizacijom zrelih plodova aronije, ne sadrži vodu, šećer, konzervanse, kao ni bilo koje druge aditive. Zreli plodovi aronije sadrže visoke koncentracije crveno-plavog pigmenta, anticijanina, zbog čega se aronija smatra jednim od najjačih prirodnih antioksidanasa.

Takođe, koncentracija vitamina C, koji dokazano pomaže u jačanju imuniteta, u aroniji je i do deset puta veća nego u južnom voću.

Dakle, za imunitet ima nade, uz samo malo brige i uz eliminaciju štetnih faktora u što većoj meri.