Menu Close

Kako lečiti proširene vene

Proširene vene predstavljaju problem koji pogađa popriličan procenat populacije. Radi se o oboljenju koje ujedno podrazumeva i značajan estetski problem, jer su veoma lako uočljive, naročito u poodmaklim fazama bolesti. 

U pitanju je oboljenje krvnih sudova koje u najvećoj meri zahvata donje ekstremitete, a objašnjenje za to nalazi se u prostom delovanju sile gravitacije – vraćanje krvi iz nogu u srce suprotno je delovanju sile zemljine teže, pa će u tom slučaju problem biti vidljiviji, nego npr. kod vena koje odvode krv iz gornjih ekstremiteta.

Kako dolazi do proširenih vena – uzroci nastanka

Radi se o oboljenju koje pre svega pogađa krvne sudove, a to je ono što posledično zaista i dovodi do proširenih vena. Na nastanak ovog oboljenja od uticaja su različiti i brojni faktori, a na mnoge od njih nemamo nikakvog uticaja. Ipak, to ne bi trebalo da nas obeshrabri, jer je prevencija kod ovog oboljenja od izuzetnog značaja i može biti veoma efikasna. Pored pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, od velikog značaja su i kreme za vene.

Ono što često dovodi do ovog problema jeste uspravan položaj. Ukoliko mnogo vremena tokom dana provodite stojeći, definitivno povećavate šanse za nastanak ovog oboljenja. Uspravan položaj prouzrokuje ozbiljno opterećenje krvnih sudova donjih ekstremiteta. Ovo, naravno, nije jedini uzrok, a do obolevanja često dolazi usled kombinacije različitih faktora. Oslabljeni venski zalisci koji bi u normalnim okolnostima trebalo da sprečavaju venski refluks još jedan su od uzroka nastanka bolesti.

Ostali značajni faktori rizika

Pre svega, genetske predispozicije – ovo oboljenje je u velikoj meri nasledno, pa ukoliko u vašoj porodici ima onih koji pate od ovog problema, trebalo bi da obratite pažnju na prevenciju kako biste sprečili ili usporili nastanak bolesti. U tome vam može pomoći i kvalitetna krema za cirkulaciju.

Pored naslednog faktora, nedostatak fizičke aktivnosti i gojaznost takođe mogu dovesti do ovog problema. Proširene vene često se javljaju i u trudnoći. Inače je interesantan podatak da, iako proširene vene pogađaju oba pola, žene ipak u većem procentu oboljevaju. 

Kako se bolest manifestuje – simptomi

Simptomi proširenih vena često ne moraju biti veoma izraženi, iako je bolest uznapredovala – može se činiti da je problem samo estetske prirode. Naravno, to nikada nije slučaj i ovo oboljenje treba shvatiti ozbiljno, jer u svojim kasnijim fazama, ukoliko se ne leči, može dovesti i do tromboze. Konsultacija sa lekarom je neophodna, a simptomi koji mogu ukazivati na postojanje ovog problema su:

– osećaj težine u nogama

– peckanje i zatezanje

– bol

– osećaj toplote

– modra koža

– ispucali kapilari

– pojava paučinastih vena

Lečenje i prevencija

Pravilno tretiranje ovog problema je od velikog značaja, jer kada vene ne obavljaju svoju uobičajenu funkciju to može dovesti i do brojnih drugih problema u funkcionisanju čitavog organizma. 

Metode lečenja su brojne, od jednostavnijih i neinvazivnih, pa sve do klasične operacije. Neoperativne metode mogu biti efikasne u nekim ranijim fazama bolesti i uključuju upotrebu kvalitetnih preparata  kao i elastičnih čarapa, kompresivnih zavoja itd.  Međutim, ukoliko je bolest poprilično uznapredovala, ni najbolja krema za vene neće pomoći, pa će  hirurška intervencija najverovatnije biti neophodna, a tu dolaze u obzir različite metode poput radiotalasne ili laserske hirurgije.

Kada je u pitanju prevencija, ona se pre svega odnosi na redovnu fizičku aktivnost, jer će jači mišići nogu venama pružati bolju potporu. Ne smemo zaboraviti ni pravilnu ishranu, a od velikog značaja mogu biti i kvalitetni preparati poput različitih krema ili gelova.