Menu Close

Kako da uredite kupatilo, a da izbegnete da izgleda kičasto? Ovo su naši saveti

Uređenje kupatila je danas postalo prava umetnost i sve više je onih koji žele da im i ova prostorija u kući bude podjednako lepa, kao i sve ostale, a ne samo funkcionalna. U želji da postignemo našu zamisao svi smo mi skloni tome da se zanesemo i da napravimo greške zbog kojih će krajnji rezultat ispasti mnogo drugačiji od onog što smo prvobitno želeli. Zapravo, ukoliko se ne držimo plana na kraju će nam kupatilo izgledati kičasto, a to niko ne želi. 

Zbog toga je potrebno ramisliti o svim detaljima još pre nego što počnemo da kupujemo. Treba odprilike da znamo kako želimo da nam izgleda nameštaj za kupatilo, tuš kabina ili kada, slavine za lavabo i slično, kako bismo mogli da se fokusiramo na kupovinu. To znači da prilikom odabira i kupovine nikako ne treba nasumice da kupujete svu opremu i sanitariju, onako kako Vam se šta dopadne, već treba da se držite plana, odnosno stila u kojem želite da uredite kupatilo. 

Upadljive pločice – svedeniji kupatilski nameštaj

Ukoliko ste odlučili da u Vašem kupatilu pločice budu te koje su upadljive i imaju više detalja, treba da znate da onda kupatilski nameštaj treba da bude svedeniji. Na primer, pločice velikih dimenzija sa upadljivim šarama nikako se ne mogu uklopiti sa dominantnim postoljima za lavabo, ogledalima ili policama za kupatilo.

Tu pre svega mislimo na boje, nikako na veličinu – to birate prema svojim potrebama i dimenzijama kupatila. Uz upadljive pločice je najbolje da imate neke detalje u kupatilu koji će se slagati sa njima. Dakle, ako imate svetle pločice sa malo primesa zlatne, onda možete, na primer, odabrati kupatilski nameštaj u beloj boji, ali sa zlatnim ručkama. 

Slavine za lavabo mogu da budu upadljive

Čini se da su društvene mreže doprinele porastu popularnosti slavina za lavabo kao jednog od najupadljivijih detalja u kupatilu. Dok je nekada njihova glavna uloga bila funkcionalnost, sada se slavine za lavabo uklapaju uz ostatak enterijera ili se biraju da budu glavni detalj.

Ovo naravno važi za slavine za lavabo u upadljivim bojama ili dezenima, najbolji primer za to su kupatila uređena u retro stilu, sa pločicama do pola zida. Za njih se obično biraju retro slavine, dvoručne ili u boji mesinga ili starog zlata. Još bolji primer su potpuno bela kupatila sa malim belim pločicama uz koje se savršeno uklapaju potpuno crne slavine. Ovo su samo neki primeri za to kako i ovaj deo kupatila koji bi trebalo da je funkcionalan može da postane bitan estetski detalj u prostoriji. Zahvaljujući širokom izboru u prodavnicama opreme za kupatilo bićete u prilici da birate 

Kod izbora slavina za lavabo je jako važno da, osim što će se slagati uz enterijer, da mogu da se ugrade u za njih predviđeno mesto. Zbog toga naglašavamo da pre kupovine vidite da li će Vam biti potrebna zidna ili ona koja se ugrađuje u sam lavabo. Osim toga, vodite računa i o njenim dimenzijama, kako biste izbegli svakodnevno prskanje vode u kupatilu i o tome da se slaže sa slavinom nad kadom ili tušem

I sam lavabo može da bude upadljiv

Kada smo već pisali o slavinama trebalo bi da pomenemo da jedan od glavnih detalja u kupatilu može da bude i sam lavabo. Naravno, ovde je uglavnom reč o nadgradnim lavaboima koji se postavljaju u predviđen otvor na postolju. Pošto nisu tako česti kod nas, definitivno će privući svačiji pogled.

Nikako zavese za tuš i kadu

Iako mogu da budu praktične zavese za kupatilo su veliko NE kada uređujete svoje kupatilo. Ako težite eleganciji, a i dalje želite da sprečite da Vam voda prska svuda po kupatilu dok se kupate, onda je najbolje da odaberete paravan za kadu ili tuš. Ovo rešenje, iako je skuplje, je mnogo elegantnije, efikasnije, ali i trajnije. 

Ogledalo birajte pažljivo

Ogledalo u kupatilu može biti jedan od glavnih detalja, ali ga morate izabrati u skladu sa ostatkom enterijera. Na primer, nekada će biti dovoljno da na pločice postavite neko jednostavno veliko ogledalo, koje će biti izuzetno praktično, ali neće privlačiti previše pažnje, obzirom na to da u prostoriji postoje drugi upadljivi detalji. S druge strane, ako Vam je sve ostalo svedeno, onda možete da date sebi mašti na volju i da odaberete neko upadljivo ogledalo neobičnog oblika, videćete kako efektno može da izgleda u prostoru kao što je kupatilo.

Ono što je bitno da naglasimo je osvetljenje oko ogledala bez kojeg nećete imati odgovarajući efekat. Zbog toga, pronađite dobrog električara koji će Vam lepo postaviti led trake ispod i iznad ogledala. Em što će biti praktično, pogotovo za žene koje se šminkaju, još će čitava prostorija lepše izgledati.