Menu Close

Zašto su starački domovi mesto koje će pružiti zdrave navike, odmor i mir?

Svako želi da doživi duboku starost uz što manje zdravstvenih tegoba, samostalnost i dane ispunjene osmehom. Kako nekada nije moguće biti u potpunosti samostalan, odnosno bez nege drugih lica, što je teško organizovati kod kuće, starački domovi su mesto o kojem se razmišlja aktivno u starijem dobu. Danas su ove ustanove mnogo više od mesta na kojem se dobija ishrana i terapija, s obzirom da su tako uređene i inovirane u skladu sa najvišim standardima i sa osvrtom na potrebe korisnika. Obezbeđuju negu, pravilnu ishranu, potrebne terapije, društvene aktivnosti, rehabilitaciju i mnogo drugih vidova podrške korisnicima. 

Za razliku od samostalne brige o sebi koja nije uvek jednostavna, a pomoć drugih osoba svakoga dana može biti nedostupna, ili se ne želi stvarati opterećenje bliskim osobama, starački domovi pružiće sve što je potrebno za bezbrižan boravak. Čitav niz prednosti imaju ovakve ustanove za svoje korisnike, s obzirom da se osnivaju, postoje i traju zahvaljujući njima, pa je prosto imperativ briga o starijim licima koja će im pružiti sigurnost i bezbrižnost ne trenutno, već svakoga dana, i iznova. Profesionalan tim stručnjaka procenjuje sve što je neophodno za vitalnost starijih lica, njihovo osposobljavanje i povratak u punu snagu tokom boravka u domu. 

Aktivna nega starih lica – za bezbrižnost svakoga dana

Starijim osobama starački domovi obezbeđuju sve ono što im je potrebno, a ne mogu samostalno da realizuju. Naime, kao primarna usluga podrazumeva se smeštaj i vrhunska nega, koja se odnosi na ličnu higijenu, ali i uređenost prostora u kojem će boraviti u svakom trenutku. Profesionalni i iskusni tim lekara, medicinskih sredstava i drugog osoblja zadužen je za negovanje koje će za rezultat imati poboljšanje zdravstvenog stanja, kao i generalno osećaja bezbrižnosti starijih ljudi. 

U zavisnosti od potreba i dijagnoza, često korisnike posećuje veliki broj specijalista, a ostvaruju se i različite saradnje sa najboljim klinikama i rehabilitacionim centrima. Sve to, u cilju poboljšanja vitalnosti korisnika i celokupnog zdravstvenog stanja. Starački domovi u današnjem vremenu istovremeno su i mesta za rehabilitaciju od povreda, nakon operativnih zahvata, preloma i drugih događaja koje zahtevaju terapije. Tim fizioterapeuta zadužen je za terapije koje će dati efekta u pogledu povećanja stepena samostalnosti, olakšavanja kretanja i dobijanja snage za nove aktivnosti.

Smeštaj i ishrana u skladu sa savremenošću i zdravim navikama

Moderno opremljeni starački domovi danas nastaju u skladu sa principima savremene izgradnje, na atraktivnim lokacijama i sa neverovatnim sadržajima za korisnike. Smeštajne jedinice dizajniraju se na način da pruže komfor i udobnost, imaju dovoljno prostora za kretanje lica, uz sav potreban nameštaj, uređaje i tehniku koja postoji i kod kuće. Sa druge strane, sa aspekta razvoja zdravih navika, posebna pažnja posvećuje se ishrani korisnika, tako što se formiraju individualni jelovnici, angažuju nutricionisti, spremaju posebni planovi ishrane, hidratacije i potrebnih aktivnosti. 

Pravilna ishrana veoma je važna starijim osobama, jer usled nezdravih navika dolazi do slabljenja tkiva, mišića i kostiju, pa je neophodno vratiti staru vitalnost i snagu za svakodnevno kretanje. Uz konsultovanje stručnjaka iz oblasti ishrane, rešava se najčešći problem starijih osoba, a to je loš nutritivni balans hranljivih sastojaka – „malnutricija“, usled čega često dolazi do gubitka mišićnog tkiva i generalno oslabljenosti organizma i otežanog kretanja. Zdrave namirnice, unos vitamina, minerala i drugih hranljivih materija na osnovu saveta nutricionista, pružiće svu potrebnu negu u domenu ishrane u staračkim domovima. 

Društvene aktivnosti prema željama i potrebama korisnika

Postojeći korisnici koji su odabrali da starački domovi budu njihova adresa, često ih preporučuju i iz društvenih razloga. Naime, svakoga dana organizuju se različite grupne ili pojedinačne aktivnosti, na osnovu fizičkih i psihičkih mogućnosti ljudi, raspoloženja i generalno zdravstvenog stanja. Ljudima se pruža mogućnost za šetnjom, druženjem, upoznavanjem i zajedničkim provođenjem vremena, uz zadovoljstvo i nova iskustva. 

U skladu sa potrebama, organizuju se i različiti individualni razgovori sa lekarima, pružaju odgovori na sva pitanja u pogledu nege, ishrane, terapije i aktivnosti, sve to u cilju zadovoljstva svakog korisnika staračkog doma. Uvek će tu biti neko ko će starije da sasluša, posavetuje i posveti vreme kako razgovoru, tako i pomoći za kretanje, šetnju i rešavanje briga. 

Postoji čitav spektar razloga iz kojih su starački domovi danas tako razvijeni i zastupljeni širom naše zemlje, regiona i sveta, a najveća preporuka su zadovoljni korisnici. U modernom vremenu, radi se o ustanovama u kojima svako treba da se oseća lepo i dobro, imaće potrebnu pažnju, negu i posvećenost, kao i uvek osobe za razgovor i razmenu iskustava. Bez samostalnog razmišljanja i brige o svom zdravlju, aktivna pažnja posvećuje se terapiji, pravilnoj ishrani, zdravim životnim navikama i aktivnostima od strane osoblja, što će korisnicima pružiti mogućnost da odahnu i mirno spavaju.