Menu Close

Ljubitelji kafe vole mleko kao poseban dodatak

 

Ukoliko ste ljubitelji kafenih napitaka, prava je retkost da mleko ili proizvod poput slatke pavlake ne koristite kao  dodatak. Veoma je važan period dana u kojem se kafa ispija, naročito je preporučljiva tokom jutarnjih sati, jer time daje bolju trezvenost i koncentraciju za radne zadatke. Blaži napitak upravo je nes kafa, servirana kao hladna ili topla, ipak tradicionalna turska kafa sa espressom čini imperativ u konzumiranju. Postoje brojni kućni aparati za pravljenje kafe, ali su ipak cenjeni oni sa instant ukusom i dobrom penom. Moguće je pravljenje kafe iz kapsula ili procesom finog mlevenja odabranog zrna robusa i arabice. 

Primena i popularnost aparata za penu od mleka

Postoje specijalizovani aparati za pripremu kafenih napitaka uz dobru i kvalitetnu penu i dodatak mleka. Aparat za penu od mleka poseduje poseban način pripreme kafenih napitaka, posebno označenog sa kapacitetom za grejanje mleka. Takođe je dostupan proces laganog mućenja mleka, radi boljeg sjedinjavanja i punog ukusa. 

Aparat za penu od mleka poseduje mogućnost mućenja tople ili hladne varijante mleka, zavisno od željenog napitka odnosno toplog ili hladnog kafenog napitka. Poželjnost upotrebe pomenutog aparata naročito je važna kod pripreme espresso napitaka ili nes kafe. Aparat poseduje sistemski odnosno automatski sistem rada sa ugrađenom mutilicom i okretanjem unutrašnjeg postolja. Lakoća održavanja i sama primena je posebno važna kod svih malih kućnih aparata. 

Sadržaj pene u kafi odaje svežinu i punoću ukusa

Svakoj vrsti kafe pripada određena punoća i lepota ukusa. Za dobar i kvalitetan proces ispijanja zaslužna je pena koja se procesom kuvanja značajno izoštrava. Pena posebno odaje miris kafenih napitaka a nastaje procesom stvaranja vazdušnih mehurića i dobrim sistemom mlevenog zrna kafe. 

Poseban napitak poput espressa zahteva veoma lepu i gustu penu, koja prekriva površinu gokro-slatkog napitka. Procesom mućenja nes kafe i žutog šećera, nastaje veoma lepa i konzistentna pena, odgovorna za proces odvajanja mleka i kafe u gotovom napitku. Na osnovu navedenog, poželjna je upotreba adekvatne mutilice ili jednostavno aparata koji proizvodi penu uz pomoć mleka. 

Kada se poredi instant odnosno brza kafa i kafa sa penom, punoći ukusa i lepoti ispijanja upravo doprinosi kvalitet pene. Ipak, vodite računa o dužini pene odnosno njenoj punoći, ukoliko preterate imaćete manje kafenog napitka u šolji. Dobro ugrejan aparat za pripremu kafe, ima tačnu dozu kojom stimuliše pravljenje pene. 

Espresso napitak i turska kafa kao najpoznatiji kafeni napitak

Jutarnji rituali u kućnim uslovima započinju procesom kuvanja fino mlevenih zrna, kojim se dobija gorki ili po želji slađi ukus turske kafe. U poređenju sa espresso napitkom, turska kafa poseduje jaču dozu kofeina ali je proces kuvanja znatno jednostavniji. Mešanjem kuvane kafe dobija se pena, dok se iz espresso aparata pod pritiskom stvara fini mlaz kafe sa penom. 

Espresso u osnovi koristi veoma jak pritisak za sabijanje fino mlevenih zrna kafe, stoga je proces pravljenja složeniji u odnosu na tursku kafu koja nastaje prostim kuvanjem i mešanjem. Kafa se smatra veoma važnom jutarnjom ali i svakodnevnom rutinom, kojom se postiže proces uživanja, bolja koncentracija i fokus na sve zadate radne zadatke. Savršena kafa ima spoj dobre pene i po ukusu dodatak mlečnog napitka.