Menu Close

Kako se zaštiti od sunca?

Izlaganje sunčevim zracima svakako jeste preporučljivo i pre svega zdravo ali ovde je važno biti umeren. U suprotnom mogu se pojaviti neželjena oštećenja na koži a da ne govorimo o tome da ujedno time podstičemo ubrzano starenje. Imjate na umu da preterano izlaganje sunčevim zracima nije dobro i da pored opekotina koje se mogu javiti i koje su jako opasne može doći i do pojave fleka, crvenila, ljuštenja kože i kao posledica svega toga dešavaju se maligne promene na koži ili kancer. Bitna je adekvatna zaštita stoga ostanite sa nama i u nastavku saznajte na koji način možete zaštiti svoju kožu. 

Odeća vam u tome može dosta pomoći. Preporuka je da tokom letnjeg perioda kada je baš toplo nosite odeću koja će vam prekriti veći deo kože ali u isto vreme doprineti da se osećate prijatno. Idealno bi bilo koristiti materijale poput lana ili pamuka koji će dozvoliti koži da diše ali u isto vreme zaštiti vas od sunca. Svakako ne zaboravite šešire i marame. 

Uvek uvek i uvek koristite kreme za sunčanje za lice ili telo. Obratite pažnju i birajte one kreme koje imaju zaštitni faktor. Kada je lice u pitanju koristite one sa faktorom 50 a ako se kupate onda one vodootporne. Potrudite se da kada mažete kremu da je dobro namažete u smislu da sloj ne bude previše tanak jer u suprotnom smanjuje se zaštita kreme čak za 50%. 

Takođe ako ste izloženi sunčevim zracima duže, redovno nanosite kremu za sunčanje. Orjentišite se prema faktoru jer on zapravo predstavlja vreme tokom kog vas krema štiti od sunca. Ako imate faktor 50 onda je tu kremu potrebno nanositi na svakih 50 minuta do sat vremena kako bi vas adekvatno štitila. Ono što je bitno da napomenemo jeste da pre svakog izlaganja suncu kremu namažite bar 20 minuta ranije  kako bi koži dali dovoljno vremena da upije kremu. Nakon svakog ulaska u vodu nanesite ponovo kremu za sunčanje. Deci mažite kreme za sunčanje za decu. 

Najbolje bi bilo da se ne izlažete sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova, tada je sunce u zenitu i najopasnije i prema rečima stručnjaka najbolje bi bilo ne izlagati se. Ne zaboravite balzame sa  zaštitinim faktorom za usne. Zaštita usana je podjednako bitna zato je potrebno birati one balzame sa zaštitom. Danas na tržištu postoje mnogi sprejevi za kosu sa zašitinim faktorom pa ih nije loše koristiti tokom sunčanja. 

Ako ste u hladu nemojte misliti da ste zaštićeni, i tada nanesite kremu sa zaštitnim faktorom jer UV zraci se odbijaju od različite površine pa smo podjednako izloženi njihovom uticaju. Baš kao što vas hlad ne štiti tako vas ne štite ni oblaci  jer oni propuštaju UV zrake i vrlo lako se može desiti da izgorite. Najbolje bi bilo da izbegnete duže sunčanje, a ako baš ne možete da odolite sunčanju onda se izlažite ali postepeno. U ishranu uvrstite hranu bogatu karotenoidima koji će pripremiti kožu za sunce i vitaminom c koji je regeneriše i štiti.