Menu Close

Kako odabrati idealan frižider za kuhinju koju imate?

Kada posmatrate s jedne strane, odabir frižidera nije toliko težak posao, jer se radi o jednostavnom uređaju koji je potreban svakom domu i samo je potrebno pronaći onaj koji dimenzijama odgovara mestu koje mu je namenjeno. Međutim, s obzirom na činjenicu da je danas ogroman broj brendova frižidera dostupan na tržištu, da su tu frižideri novije generacije koji pružaju različite mogućnosti, taj zadatak ipak nije ni tako, a ni toliko lak.

Od nekadašnjih frižidera sa svega dve do tri police, danas smo došli do toga da su oni i te kako napredovali, pa postoje oni koji u ogromnoj meri mogu da produže svežinu, pa samim tim i rok trajanja namirnica, posebno onih svežih, poput voća i povrća. Na šta je sve potrebno obratiti pažnju i na koji način usmeriti potražnju za frižiderom koji će se idealno uklopiti u vašu kuhinju i vaše potrebe, tema je kojom se bavimo.

Premeravanje prostora za frižider

Pre nego se zaputite u potražnju modela koji će biti najbolja opcija za vašu kuhinju, bitno je da uzmete mere prostora predviđenog za postavljanje frižidera. Veoma je važno da pažljivo premerite i da nekoliko puta ponovite merenje kako biste bili sigurni da su dobijene mere tačne. Izmerite visinu, širinu i dubinu, i zapišite ih tačno na nekom papiru ili u podsetniku. Tokom merenja je od velike važnosti da imate na umu da je najbolja opcija ostaviti oko 3 cm slobodnog prostora oko frižidera, budući da mu je potreban slobodan protok vazduha kako bi radio ispravno i kako ne bi iz tog razloga dolazilo do kvarova. S druge strane, vodite računa tokom merenja i o tome da li vrata mogu nesmetano da se otvaraju, da ne postoji neka prepreka, pa i to premerite.

Danas su na tržištu dostupni frižideri različitih dimenzija, od onih 50 cm visina, pa sve do onih čija je visina 210 cm. Isti je slučaj i sa širinom, pa se ona kreće u rasponu od 50 do 100 cm. Kada govorimo o dubini frižidera, određeni standard jeste da većina njih ima dubinu od 60 cm, ali za veće kuhinje dostupni su i modeli od 80 cm dubine.

U okviru dimenzija bitno je imati svest i o samom kapacitetu frižidera. Standardni su oko 220l, što je dovoljna veličina za dvočlanu porodicu. Za četvoročlane porodice preporučuju se modeli čija je zapremina 290l. Otprilike, za svaku dodatnu osobu, tj. člana domaćinstva predviđa se oko 55l potrebnih kada govorimo o zapremini. Veoma je važno da ne pogrešite kod biranja kapciteta, budući da kada je frižider veći, a za to ne postoji potreba, onda imate uređaj koji bespotrebno troši električnu energiju. S druge strane, ukoliko je važ frižider premali za vas i vašu porodicu, ukućane, onda će on upravo iz razloga prenatrpanosti više trošiti. Sve ovo spada u specifičnosti različitih modela, a o tome možete saznati više na linku.

Običan ili kombinovani frižider?

Već pre kuppvine dobro je odlučiti da li vam je potrebno i da li želite običan ili kombinovani frižider. Uglavnom praksa pokazuje da oni koji u svojim domovima već imaju zaseban zamrzivač najčešće biraju obične frižidere koji uglavnom u svom sklopu imaju manju pregradu za zamrzavanje, odnosno friz. Friz je u tom slučaju vrlo zahvalan za upotrebu, jer posluži za zamrzavanje nečega što će vrlo brzo zatrebati, poput voća, povrća, sladoleda tokom leta… Međutim, ukoliko nemate poseban zamrzivač ili vam je potrebna još koja komora, onda je kombinovani frižider opcija koja će vam biti potrebna.

Kada govorimo o kombinovanim frižiderima oni mogu biti organizovani tako da zamrzivač bude gore, da bude dole ili postoji i opcija side by side što su dvokrilni frižideri, gde su vertikalno podeljene dve strane, s jedne je zamrzivač, a sa druge frižider.

Da li Haier frižideri mogu zadovoljiti potrebe svake kuhinje?

Posebna priča je i kada je odabir među brendovima u pitanju, jer kako modela, tako ima i mnogo različitih brendova sa sličnim ili različitim ponudama. Haier frižideri predstavljaju premium ponudu inovativnih modela, frižidera savršenog dizajna i vrlo kvalitetnih karakteristika. Sa tim u vezi, Haier frižideri jesu čest izbor onih koji tragaju za kvalitetom koji odlikuje dugotrajnost i za dizajnom koji se lako uklapa u savremene enterijere. O tome šta sve možete pronaći u okviru ovog brenda više na linku.

Samostojeći ili ugradni frižideri?

Iako su kod nas u najvećoj meri zastupljeni samostojeći frižideri, obični ili kombinovani, moderne kuhinje sve više zahtevaju ugradne uređaje koji će se savršeno uklopiti sa kompletnim enterijerom. Ukoliko imate takvih želja, onda je potragu najbolje usmeriti ka ugradnim modelima frižidera, ali uvek uz dogovor sa majstorima koji vam prave skice i pripremaju kompletnu kuhinju, kako se ne bi dogodila neprijatna iznenađenja kada su mere u pitanju.