Menu Close

Kako nadoknaditi izgubljene zube

Gubitak zuba može nositi sa sobom dosta negativnih posledica po zdravstveno stanje pacijenta, a i u velikoj meri utiče na sam kvalitet života. Osim estetskog dela, jer se podrazumeva da svi vole da vide lep osmeh, oni imaju veoma značajnu funkciju u govoru i žvakanju hrane.

Na gubitak mogu uticati genetske predispozicije, uzimanje pojedinih lekova, ali i neki drugi faktori na koje mi sami itekako utičemo. Svi problemi sa dentalnim zdravljem uglavnom počinju od loše oralne higijene. Nepravilna i neredovna oralna higijena, nekorišćenje zubnog konca i interdentalnih četkica, ali i izostanak odlazaka kod stomatologa na redovne godišnje preglede, svakako su velikim delom zaslužni za mnoge izgubljene zube. U tom slučaju jedino rešenje je zubna implantologija. Po dobrim cenama za veoma kratko vreme opet možete imati prelep osmeh. 

Najsavremeniji način nadoknade

U cilju nadoknade dentalnih gubitaka, mogu se ugraditi implantati, a to sve spada u granu stomatologije koja se naziva oralna implantologija. Danas, zubna imlantologija po dobrim cenama u mnogim stomatološkim ordinacijama, pacijentima može vratiti dobru funkciju u govoru, žvakanju ali i u estetici. Od materijala najviše se koristi legura titanijuma, a njena površina prolazi kroz proces specijalne obrade.

Implant ima oblik šrafa, a njegova dužina može biti različita, od 4 mm do 25 mm. Ono što je najvažnije za pacijenta, jeste da njihova ugradnja nema štetno dejstvo na organizam i da su zaista dugotrajni. A u okviru ove grane stomatologije mnogi pacijenti se odlučuju za neku vrstu protetske nadoknade. 

Totalne proteze

Akrilat je materijal od kog se izrađuju parcijalne i totalne protetske nadoknade. Da bi pacijent mogao da dobije neku od ovih proteza, u njegovoj usnoj duplji mora postojati određena situacija koja implicira nošenje proteze. Vilična kost, mora ostati visoka, široka i imati dovoljan volumen, a sve to nakon gubitka ili vađenja zuba. U ovom slučaju totalna proteza može da dobro stoji u pacijentovim ustima, odnosno na viličnoj kosti.

Proteza će stajati na mestu, a pacijent može slobodno da žvaće hranu i da govori. Međutim, u većini slučajeva je normalno da se vilična kost istopi nakon gubitka zuba. Tada totalna proteza ne može da se vakumira i spada prilikom žvakanja pa pacijenti ne mogu da je normalno koriste. Totalna proteza se vadi iz usta svako veče pre spavanja.

Parcijalne proteze

Ako pacijent ima neke svoje zube onda se kod njega može odraditi parcijalna proteza. Ona se uz pomoć kukica zakači za zube, pa ih može rasklimati posle nekog vremena. Po kvalitetu, kada su u pitanju parcijalne proteze, izdvaja se skeletirana proteza. Ona se najčešće stavlja onim pacijentima koji imaju svoje prednje zube, a pozadi im se nalazi bezubi prostor.

U tom slučaju bruse se prednji zubi i onda se stavljaju pod most. Zatim se na mostu izrade kopče pa se za njih skeletirana proteza hvata. Ona je tanka, i ima mali nepčani luk. Skeletirana proteza je dobro rešenje i lepo stoji u ustima. Negativna strana je što se proteza mora vaditi iz usta, i to što se bruse zubi koji su napred. 

All on 4 i All on 6

Procedure All on 4 i All on 6 su veoma poznate kada je u pitanju zubna implantologija. Po dobrim cenama ove procedure možete odraditi kod veoma kvalitetnih i iskusnih stomatologa, i to u mnogim gradovima naše zemlje. Ovde se radi o rekonstrukciji bezube vilice, i to uz pomoć 4 ili 6 implantata. Ove tehnike su veoma pouzdane i dugo traju. Šrafovi su dugački i postavljaju se pod uglom. 

Kost je u prednjem delu vilice značajno tvrđa nego u zadnjem delu, pa se moraju stezati veoma jakom silom. Ove procedure su bezbolne, a bol se javlja samo prilikom davanja anestezije koja je lokalna. Nekada se pacijentima preporučuje i da pre same procedure popiju sedativ kako bi se opustili. Oporavak je relativno brz i pacijenti se veoma brzo vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima. Radi se na komforu pacijenta, pa se neprestano traže načini da pacijent što manje vremena provede u stomatološkoj ordinaciji.

Lokalne i opšte kontraindikacije

Kao i kod svake procedure i ovde postoje ograničenja, kada se pacijentima ne smeju stavljati implantati. Jedna od lokalnih kontraindikacija jeste tanka kost u vilici, ali ona je danas uspešno regulisana pa se uglavnom izvode ove procedure, osim u onim ekstremnim slučajevima. Noćno škripanje zubima, koje se drugačije naziva bruksizam, takođe predstavlja lokalnu kontraindikaciju.

Ovo stanje stvara zaista veliki pritisak, pa dovodi do oštećenja svakog protetskog rada. Mnoge bolesti i stanja dovode do toga da rane koje se nalaze u organizmu teško zarastaju. Takve su sistemske bolesti, kao na primer reumatske bolesti, osteoporoza kao i druga stanja, pa sve one predstavljaju opštu kontraindikaciju.