Menu Close

Tradicija rakije

Rakija je tradicionalni alkoholni napitak koji se proizvodi od različitih vrsta voća, najčešće šljive, kruške i višnje. Istorija rakije seže u daleku prošlost, a prve tragove proizvodnje ovog napitka pronalazimo u srednjovekovnoj Srbiji i Bugarskoj.

Proizvodnja rakije počinje procesom fermentacije, kada se voće stavlja da se kvasi u odgovarajućim posudama. Nakon toga, dobijena masa se destiluje kako bi se dobio željeni alkoholni sadržaj.

Postoji mnogo različitih vrsta rakije, od onih koje su proizvedene od jednog vrsta voća, do onih koje su mešavina nekoliko vrsta. Takođe, postoje i rakije koje se proizvode po tradicionalnim receptima i one koje su moderne interpretacije.

Kada je u pitanju pravilno pijenje rakije, običaj je da se pije iz čaše koja ima tanak vrat i široko telo. Rakija se uglavnom pije hladna, a preporučuje se da se popije u manjim gutljajima kako bi se u potpunosti uživalo u njenom ukusu.

Zanimljivost o rakiji je da se u mnogim kulturama smatra da ima lekovita svojstva, a kod nas se često koristi kao simbol gostoprimstva i prijateljstva. Takođe, u mnogim zemljama postoji tradicija “rakijskog društva” gde se okupljaju ljudi da degustiraju različite vrste rakije.

Destilerije su mesta gde se proizvodi rakija. To su posebne fabrike ili radionice gde se koriste specijalni uređaji za destilaciju, koji su dizajnirani da prelaze iz alkoholnog rastvora u čist alkohol.
Postoje dva glavna tipa destilerija: pot stills (kotlići sa ručnom kontrolom) i kolonijalne stills (automatizovani sistemi sa kolonijama hlađenja). Prvi su popularni u proizvodnji tradicionalnih rakija, dok su drugi češći u proizvodnji većih količina rakije.
Destilerije su često u vlasništvu porodica ili malih preduzeća, i mnogi od njih su kulturni spomenici i turističke atrakcije.
Neki od najpoznatijih destilerija u Srbiji su: destilerija Pruna, destilerija Aleksić I, Destilerija Zarić i mnoge druge.