Menu Close

Kako brinuti o orhideji?

Jedan od najlepših cvetova koji se može gajiti u stanu je orhideja. Lepa i elegantna ona predstavlja pravu kraljicu medju cvećem. Izdvaja se od drugog cveća po cvetovima raskošnih boja i dugotrajnosti cveta. Njen raskošan cvet znak je otmenosti i pažnje, zato je orhideja jedan od najčešće darivanih poklona ženama.

Kada je dobijete na poklon treba da znate kako da brinete o njoj da bi potrajala, da poznajete sve tajne brige o njoj, sa posebnom pažnjom na njeno presadjivanje i kvalitete koje treba da joj obezbedi zemlja za orhideje. Orhideja je tropska biljka, u kućnim uslovima potrebno joj je obezbediti ambijent sa dosta svetlosti i vlage koji liči na njeno prirodno stanište. 

Presadjivanje biljke je jedan od najvažnijih momenata u gajenju orhideje

 Za orhideje je najvažnije da znate da se ne presadjuju često, optimalno vreme je proleće i to svake treće godine. Presadjuju se nakon cvetanja, kada se orhideja nadje u fazi mirovanja. Presadjivanje je stres za biljku. Ne može da se predvidi kako će orhideja odreagovati na novu sredini i koliko će joj prijati nova zemlja za orhideje. Ukoliko se držite preporuka i birate zemlju za orhideje prema preporukama, biljka će sigurno nastaviti neometano da se razvija i cveta. 

Kupuje se posebna zemlja za orhideje nikako se ne smeju saditi u običnoj zemlji ili supstratima koji su namenjeni većini cveća. Zemlja za orhideje namenjena je kao direktna podloga za njihovo presadjivanje bez potrebe da se bogati dodatnim primesama. Sastavljena je od 100% svetlog treseta, zato ima grupu strukturu sa očuvanim vlaknima i velikim kapacitetom za upijanje vode. Orhideje su biljke sa velikim zahtevima po pitanju vodno-vazdušnog kapaciteta, zato je treset idealno okruženje za njihovu vegetaciju.

Zemlja za orhideje radi se u kombinaciji sa granulama gline zato što glina povećava jonoizmenjivačke sposobnosti supstrata i sprečava  ispiranje hranljivih materija iz zemlje, pojavu viška ili manjka hranljivih materija i reguliše redovno snabdevanje biljke hranom. Granule gline važne su i za optimalno snabdevanje orhideje vodom i regulisanje PH vrednosti i saliniteta vode. 

Sunčeva svetlost je vodeći faktor u nezi orhideja

Zaključili smo da orhideje zahtevaju posebnu negu i brigu. Vodići faktor u pravilnoj nezi orhideja je sunčeva svetlost. Oehideje obožavaju svetlost, pa nedostatak svetlosti dovodi do stresa orhideje, može da uspori ili u potpunosti obustavi cvetanje. Iako vole svetlost ne treba da budu izložene jakoj direktnoj svetlosti. Većina vrsta voli umerenu svetlost, osvetljen prozor je idealno mesto. Orhideju ipak treba zaštititi zavesom ili roletnom, posebno u letnjim mesecima kada je sunce izuzetno jako.

Orhideje se drže na prozorima u dnevnoj sobi, tu u potpunosti ostvaraju svoju dekorativnu ulogu. Mada, zbog visoke vlažnosti, orhidejama mnogo više odgovara prozor u kupatilu ili kuhinji ukoliko ima dovoljno svetla. Ukoliko orhideji ne odgovara mesto ona će to najbolje pokazati bojom listova. Dok su joj listovi svetli znači da ima svetlosti, kad potamne treba je pomerati na svetlije mesto. Orhidejama odgovara mesto na prozoru koji je na istočnoj ili severnoj strani. 

Idealna temperatura  za orhideje u stanu

Orhideja je tropska biljka ali ona ne podnosi visoke temperature, one obožavaju umerenu i blagu kontinentalnu klimu i optimalna temperatura za njih je izmedju 18° i 27°. Ukoliko joj se u kućnim uslovima ne obezbedi optimalna temperatura, biljka neće dobro reagovati, na previše visokoj temperaturi listovi će požuteti i dobiti crne pege, a na niskoj temperaturi će opadati. Orhideja ne trpi ni veliku razliku izmedju dnevne i noćne temperature, ne veću od 10 °. U fazi mirovanja orhideja može da podnese i temperature ispod 10°.

Visoka vlažnost je idealna za orhideje

Orhideje traže povećanu vlažnost, zato je idealan ambijent za njih kupatilo ili kuhinja. U tim prostorijama su najbliži uslovi njihovom prirodnom staništu. U drugim prostorijama orhideja mora da se udalji od grejnih tela, ona isušuju vlagu u vazduhu. Da bi se postigla vlažnost od 50% do 60% potrebno je da se orhideja adekvatno zaliva ili orošava po listovima.

Orošavanje je važno posebno u letnjim mesecima, tada je dobro da se pored saksije stavi posuda sa vodom. Listovi se ne orošavaju uveče zato što usled pada temperature često dolazi do pojave gljivičnih oboljenja. Vlažnost vazduha važna je za orhidejino procvetavanje, što su uslovi idealniji njen cvet će duže trajati. Manju potrebu za vlagom orhideja ima samo kada je u fazi mirovanja. 

Zalivanje orhideje

Orhideja se zaliva tako što se saksija potopi u vodu i ostavi sat-dva. Za to vreme zemlja za orhideje upija vodu. Orhideja se ostavlja da se ocedi, a višak vode obavezno treba otkloniti iz tacne ili ukrasne saksije. Za njih postoje posebne saksije koje propuštaju vodu u duplo dno, voda odatle isparava i godi biljci.

Od klimatskih uslova zavisi učestalost zalivanja, zimi se zaliva jednom nedeljno, leti dva puta nedeljno u jutarnjim časovima. U toku cvetanja je potrebno češće zalivanje vodom koja je odstojala, zato što je voda sa česme hemijski tretirana i može da šteti orhideji.