Menu Close

Zatamljivanje (potamljivanje) stakala

Konstanto lickanje kola, kupovina novih mirisnih jelkica, dopumpavanje guma i redovno pranje istog, samo su od nekih aktivnosti koje vozači vrlo rado čine. Iskreni ljubitelji automobila radije kupuju nove felne, gume, presvlače sedišta ili nešto slično, nego što obnavljaju svoj ormar. Svako od nas je opčinjen nekim sportom, hobijem ili serijom, s toga se privrženost prema kolima ništa ne razlikuje od navedenog.

Kada nešto cenimo i volimo, trudimo se da to izgleda i bude najbolje moguće. Kako bi dodatno uticali na estetski izgled svog automobila, mnogi vozači su se rešili na zatamnjivanje stakala. Međutim, pored estetske prednosti, zatamljivanje stakala ima i neke druge prednosti, ali i mane. Pre nego što se vozač reši na ovaj korak, trebalo bi da se upozna sa zakonskim propisima o dozvoljenom stepenu zatamljenosti stakala. Zadnje vetrobransko i zadnja bočna stakla nemaju ograničenja kada je u pitanju nivo zatamjenosti, ali prednje vetrobransko staklo ne sme uopšte da se zatami, dok prednja bočna stakla mogu do 30%. Tih 30% bi značilo da postoji 70% prolaznosti svetlosnih zraka. Prednje vetrobransko staklo može da se zatamni samo oko 6cm sa donje strane.

Leti, zatamnjena stakla smanjuju temperaturu u automobilu odbijanjem sunčeve svetlosti i ne dozvoljavajui toploti da prodre do unutrašnjosti automobila, dok zimi, zahvaljujući zatamnjenim staklima, toplota se znatno duže zadržava u unutrašnjosti vozila. Zatamnjeni prozori štite i kožu od ošteenja od sunca. Oštri UV zraci mogu probiti kroz obične prozore i uzrokovati opekotine od sunca. Ukoliko imate zatamnjena stakla, UV zraci neće moći ni da vas dotaknu. Leti su zatamnjeni prozori pravi spas jer vam neće smetati reflektovanje sunčeve svetlosti i nećete morati da koristite naočare za sunce ili bilo šta drugo. Međutim, isto tako noću, ili kada je napolju tmurno i oblačno, dodatna prigušenost svetlosnih zraka zatamnjenim prozorima može da vam oteža učestvovanje u saobraćaju. Naravno, ukoliko ste ispoštovali dozvoljeni stepen zatamnjenosti, to ne bi trebalo da bude slučaj. Zatamnjivanjem prozora smanjujete i oštećenje i bledenje presvlake, kontrolne table koje bi nastalo usled veće izloženosti sunca.

Zatamnjeni prozori su idealan način da povećavate nivo privatnosti i sigurnosti u vašem automobilu. Vaše dragocenosti, poput laptopa, tableta, torbe ili telefona na zadnjem sedištu su vešto sakrivene od oka posmatrača. Iako stavljanjem zatamnjenih prozora ne želite da privlačite pažnju, vrlo je moguće da ćete dobiti kontra efekat. Činjenica je da automobili sa zatamnjenim prozorima izgledaju „opasnije“ i da neće privući pažnju samo lovopa, već i policije. To vas može koštati čestog zaustavljanja od strane lica zakona i proveru o tome da li imate potreban atest i nalepnicu, kao potvrda tehničke ispravnosti folije, između folije i stakla.

Zatamnjvanje prozora nije najskuplja, ali sigurno nije ni najjeftinija modifikacija vašeg automobila. Ne preporučujemo vam da sami pokušateda zatamnhite prozore. Najbolje bi bilo da se raspitete za ovlašćeni, provereni servis, koji će taj posao sigurno obaviti brže, bolje i pedantnije nego da ste pokušali sami. Uz to, poželjno je da proverite da li dobijate i garanciju da neće biti ljustenja, pucanja i slabljenja folije. Još jedna od prednosti zatamnjenih prozora jeste ta što, ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, folija će dodatno ojačati prozore i onda se neće delovi istih raspršiti u hiljade komada niti tako lako kao što bi bez folije.

Činjenica je da zatamnjeni prozori čine svaki automobil privlačnijim. Zatamnjivanje prozora je možda jedan od najboljih načina da utičete na izgled automobila, jer nije preskupo, a uz to ima i druge prednosti, mimo bolje estetike.