Menu Close

Uređenje dvorišta – prihvatite se posla sami ili se posavetujte sa stručnjacima i potražite dobar rasadnik

Kažu da oko kuće i u kući uvek ima obaveza. Uvek ima šta da se radi, bilo leto ili zima. Dok nekima to predstavlja muku, neki u svim tim poslovima uživaju, a uglavnom se uživa kada se uređuje zelenilo u dvorištu, odnosno kada se uređuje dvorište. Ipak, ako želite da vam dvorište izgleda ne samo bolje od komšijinog, nego tako da bi moglo da se nađe u nekom časopisu o enterijeru, potrebno je da mu se posvetite malo više od uobičajenog. 

Planirajte uređenje na vreme i sa onima koji znaju o tome

Ponekad je potrebno nešto više od same želje da vam dvorište u proleće osvane puno cveća i zelenila. To se zove plan uređenja dvorišta, i danas se mnogi odlučuju da angažuju dizajnera eksterijera. Oni su tu zapravo da vaše zamisli postanu stvarnost, odnosno da ih objedine u konačnu zamisao.

Naime, vlasnik dvorišta pre svega treba da zna za koju namenu će mu biti dvorište – da li za aktivno provođenje vremena ili za uživanje, kao i da zna šta mu se od biljaka sviđa, i kom to prizoru bi najviše uživao. Prostor se planira tako što se odvaja deo za biljke, zatim za nameštaj za sedenje ili pak deo za spremanje hrane, deo za igru ili neki sport. Sve to treba uzeti u obzir pre nego što odemo da kupimo i krenemo sa sadnjom. 

U rasadnik po sve potrebne biljke i prateću opremu

Pre svega, kao što je rečeno, treba da imamo ideju, kakva god da je. Ukoliko angažujemo dizajnera, on će nam otvoriti još neke opcije za koje možda nismo znali, i tu našu ideju će oblikovati i prilagoditi onome što je stanje na terenu. Da bi biljke dostigle pun potencijal, mora se voditi računa o tome koje su vrste za kakvu podlogu, da li je sadimo tamo gde će biti izložena suncu ili u nekom senovitom delu dvorišta, kao i kakvo je okruženje. Takođe, gleda se i to koliko jedna kraj druge mogu da napreduju, jer ne slažu se sve biljke baš najbolje.

Čak i kada ne angažujete dizajnera, u rasadnicima se mogu dobiti informacije i ideje, kao i da vam tamošnji radnici prenesu iskustva u vezi sa biljkama, odnosno kako su se na kojim mestima pokazale. Rasadnik Flora je mesto na kome, pored biljaka i sadnica, možete nabaviti dekorativni program kojim se još više ističe krasota zelenila, ali i sav potreban alat za radove koje to podrazumeva. 

Odrediti tip tla, i sve specifičnosti terena

Kada zamišljamo dvorište, zamišljamo ga obično savršenih dimenzija i ravno. A onda pogledamo u svoj vrt i shvatimo da je neravan, da na nekim mestima duva jak vetar, da je u nekom delu hlad i dosta svežije, a u nekom toplije. Svi dizajneri i oni koji se razumeju u hortikulturu reći će vam da je to dosta zahtevan vrt, i da je tu potrebno malo više da bi se napravilo savršeno dvorište, u kome će zasađene biljke i napredovati i dostići pun potencijal u periodu cvetanja. 

Koji sve stilovi uređenja dvorišta postoje

Za različite objekte, različite ukuse, dvorište se može urediti na razne načine, i sve u zavisnosti koji efekat želite da postignete. Tako, kao i u dizajnu enterijera postoji moderan pristup, u kom je minimalizam opet najjače istaknut, odnosno moderne linije. U modernom uređivanju bašte popularne su biljke koje se mogu negovati pod konac, u kombinacijama sa kamenom, čelikom, nekim drvenim elementima. Za dvorišta koja imaju, recimo, rezidencijalnu namenu, odnosno koje su deo nekih ambasada ili institucija preporučuje se formalni stil, u kome dominira dosta zelenila i to savršeno orezanog i oblikovati. Travnjaci i žive ograde su njihov zaštitni znak.

Simetrija je ono što u takvom stilu preovladava, ostavljajući utisak savršenog reda. Svoje privatno dvorište pak veoma često možemo zamisliti kao romantičan ambijent koji je ispunjen cvećem nežnih boja, sa elementima kao što su fontane, krivudave stazice, mostići, jezerca. Ruže i lavanda su neprevaziđene kod ovog tipa dvorišta. Za one koje vole more, tu je tropski stil dvorišta, sa cvećem u jarkim bojama, u kombinaciji sa papratima.  I dodajmo  ništa manje popularan orijentalni stil, koji se jednostavno može opisati jednim japanskim dvorištem, sa puno cvetajućeg drveća. 

I za kraj ono što je možda najčešće slučaj – to su dvorišta koja služe za različite porodične aktivnosti, za igranje, odnosno kao prostor za igru, za spremanje hrane kad je lepo vreme (roštilj) o za letnji dnevni boravak. U njima dominiraju otporni travnjaci, prilagođene staze i garniture za sedenje, koji služe da se u dvorištu provede svaki slobodan tren kada vreme dozvoljava.