Menu Close

Obrađivanje zemlje

Svakodnevno koristimo savremene predmete i stvari, kupujemo razna peciva i kolače pravljene po najnovijim receptima, zadivljeni smo time u kojim sve sverama su tehnika i tehnologija uzele maha i napravile vanvremenske pomake. Zaboravljamo da se i najsjajniji dijamant dobija od uglja, kao i biser od prostog zrna peska. Tako je i poljoprivreda osnovna delatnost koja je preteča celokupnom razvoju svih ostalih.

Poljoprivredom se smatraju osnovne aktivnosti iz kojih dobijamo samo sirove materijale spremne za dalju proizvodnju. Međutim, kao što svaki uspeh zahteva niz poteza koji su usaglašenim radom doveli do istog, isto tako su i razni materijali doveli do finalnog proizvoda.

Da bi se dobila pšenica, ječam, žito, kukuruz ili bilo koje kultivisano bilje, osim toga da zrno bude kvalitetno i neoštećeno, neophodno je da zemljište bude dobro pripremljeno za sadnju. Oranje predstavlja prvi vid obrade zemljišta za predstojeću godinu. Ono se obavlja pomoću plugova. Oranje je mehaničko tretiranje zemljišta kojim se pospešuju biološki, hemijski i fizički procesi u njemu. Ovim činom zemljište se prevrće, sitni i meša.

Obrada zemljišta doprinosi poboljšanju fizičko-mehaničkih osobina zemljišta, kontroli erozije i sabijanja zemljišta, unošenju biljnih ostataka i đubriva, tj. stvaranje biljnih hraniva, kao i kontroli prisutnosti vode, vazduha i odgovarajuće temperature u zemljištu. Oranje se radi u jesen i zemljište je pogodno za ovaj proces kada nije previše vlažno.

Tanjiranje je sledeći zadatak i ono predstavlja plitku redukovanu obradu. Tanjirače usitnjavaju biljne ostatke, prevrću zemljište i njime zagrću biljne ostatke i mineralno đubrivo. Obrada zemljišta tanjiračom može se vršiti u jednom ili u više navrata. Tanjirače mogu biti nošene i vučene. Sastoje se od glatkih ili nazubljenih diskova (tanjira). Teške tanjirače se mogu koristiti za osnovnu obradu zemljišta bez prethodnog korišćenja pluga, a lake se koriste za obradu zemljišta posle oranja ili podrivanja. Takođe, drljanjem se obavlja površinska obrada zemljišta, tj. dodatno usitnjavanje, mešanje i ravnjanje zemljišta.

Freze služe za poslednju fazu pripreme zemljišta za setvu. Nakon nje, zemljište je rastresito i spremno za setvu. Postoje freze koje su nošene i njihov rad (dubina) se reguliše traktorskim hidraulikom, a takođe, postoje freze koje imaju kopir točkove pomoću kojih se reguliše dubina rada freze. Rotacione sitnilice služe za uništavanje biljnih ostataka sa zemljišta i vrši pripremu zemljišta. Ravnomerno rastura iseckanu masu po zemlji.

Kao što se da primeniti, sam čin obrade zemljišta predstavlja aktivnost koja zahteva niz vezanih zadataka, neophode mašine, radnu snagu, vreme kao i novac. Poljoprivrednici imaju veliku odgovornost i nadležnost nad mnogobrojnih procesima koji se obavljaju kako bismo došli „samo do sirovog materijala“. Nijedna zemlja ne sme da zaboravi da je poljoprivreda osnova svake delatnosti i koliko je važno ulagati u njeno napredovanje, kako bi se rezultati ispoljili dalje u primeni drugih grana privrede.